Δευτέρα 27 Μαΐου 2024

Διακρίσεις στο 2ο Εφηβικό Διαγωνισμό Διασκευής Ελληνικού Πεζογραφήματος σε Σενάριο

Στον «2ο Εφηβικό Διαγωνισμό Διασκευής Ελληνικού Πεζογραφήματος σε Σενάριο», που προκήρυξε η Λέσχη Τέχνης και Πολιτισμού της ΕΝΩΣΗΣ ΣΕΝΑΡΙΟΓΡΑΦΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΕΣΕ), το σχολείο μας πήρε μέρος με έξι σενάρια για ταινία μικρού μήκους, τα οποία κέρδισαν μια θέση στη δεκάδα. Συγκεκριμένα οι μαθητές/τριες που διακρίθηκαν είναι οι εξής:

Το 3ο ΒΡΑΒΕΙΟ κέρδισε το ομαδικό σενάριο με τίτλο «Ελένη ή Κανένας» των ΑΓΓΕΛΟΠΟΥΛΟΥ ΜΙΧΑΕΛΑΣ, ΕΛΛΗΝΙΤΑΚΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ και ΘΑΝΟΥ ΗΛΙΑ.



Την 4η ΘΕΣΗ (με πολύ μικρή διαφορά στη βαθμολογία από το προηγούμενο) κατέκτησε το σενάριο με τίτλο «Υπόθεση… ανδρική» της ΣΤΡΑΒΟΠΟΔΗ ΜΑΡΙΤΙΝΑΣ.
Στην 6η ΘΕΣΗ ισοβάθμησαν τρία σενάρια:
το ομαδικό σενάριο με τίτλο «Ελένη» των ΒΑΛΥΡΑΚΗ ΚΑΛΛΙΝΑΣ και ΖΑΜΠΕΤΑΚΗ ΜΑΡΚΕΛΛΑΣ
το ομαδικό σενάριο με τίτλο «Κρυφή επιθυμία» των ΚΛΕΟΒΟΥΛΟΥ ΣΟΦΙΑΣ και ΚΟΤΣΙΦΑΚΗ ΒΟΥΛΑΣ
το σενάριο με τίτλο «Η αντιστασιακή» του ΣΠΑΝΟΥΔΑΚΗ ΓΙΑΝΝΗ
Την 8η ΘΕΣΗ κατέκτησε το σενάριο με τίτλο «Το τέλος και η αρχή μας» της ΣΚΕΜΠΕ ΕΦΗΣ.




Στην ΤΕΛΕΤΗ ΑΠΟΝΟΜΗΣ ΤΩΝ ΒΡΑΒΕΙΩΝ, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 23 Μαΐου στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχιακού Μεγάρου Ηλιούπολης στην Αθήνα, παρευρέθηκε ο μαθητής Θάνος Ηλίας, ενώ οι μαθήτριες Αγγελοπούλου Μιχαέλα και Ελληνιτάκη Αικατερίνη συνδέθηκαν διαδικτυακά. Την τελετή τίμησαν με την παρουσία τους και συνομίλησαν με τα παιδιά ο Πρόεδρος της ΕΣΕ, κ. Αλέξανδρος Κακαβάς, ο Δήμαρχος Ηλιούπολης, κ. Ευστάθιος Ψυρρόπουλος, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, κ. Ιωάννης Κατσαρός, και η Σύμβουλος του Υπουργού Παιδείας, κ. Ελένη Μπουντά. Στη διάρκεια της εκδήλωσης οι παρευρισκόμενοι/ες είχαν τη χαρά να απολαύσουν τη μουσική που έπαιξαν τα παιδιά του Εθνικού Ωδείου Ηλιούπολης, ενώ στο τέλος της εκδήλωσης απονεμήθηκε εύφημος μνεία στις φιλολόγους των βραβευθέντων σχολείων.


Ο ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ απευθυνόταν σε μαθητές/τριες της Γ΄ Γυμνασίου και σε μαθητές/τριες όλων των τάξεων του Λυκείου. Οι διαγωνιζόμενοι/ες του Γυμνασίου έπρεπε να διασκευάσουν σε σενάριο για ταινία μικρού μήκους ένα απόσπασμα από το μυθιστόρημα της ΡΕΑΣ ΓΑΛΑΝΑΚΗ «Ελένη ή ο Κανένας», με θέμα την αναγκαστική μεταμφίεση μιας γυναίκας του 19ου αι. σε άνδρα, για να μπορέσει να σπουδάσει ζωγραφική στην Ιταλία (πρόκειται για την αληθινή ιστορία της ζωγράφου Ελένης Αλταμούρα). Οι μαθητές/τριες, εντάσσοντας μέσα στο σενάριο τη δική τους φωνή, τις δικές τους απόψεις, προβληματίστηκαν για τις περιορισμένες έως ανύπαρκτες δυνατότητες που είχαν οι γυναίκες παλαιότερων εποχών λόγω του φύλου τους, αλλά και για το πείσμα και την επιθυμία της συγκεκριμένης ζωγράφου να πραγματοποιήσει το όνειρό της.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΘΕΡΜΑ την Καλλιτεχνική Επιτροπή της Λέσχης Τέχνης και Πολιτισμού της ΕΣΕ για την άψογη διοργάνωση και την όλη συμπαράσταση κατά τη δημιουργία των σεναρίων και κυρίως τη συντονίστρια και εισηγήτρια της εκδήλωσης, την εκπαιδευτικό και Δρ θεατρολογίας κ. ΦΩΤΕΙΝΗ ΣΩΤΗΡΧΟΥ, με την οποία είχαμε μια πιο άμεση επικοινωνία. Επίσης ευχαριστούμε ιδιαιτέρως για τα σεμινάρια μετατροπής λογοτεχνικού κειμένου σε σενάριο τον κ. ΚΩΣΤΑ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΙΔΗ, κριτικό κινηματογράφου (δίωρο δια ζώσης βιωματικό σεμινάριο), και τον κ. ΔΗΜΗΤΡΗ ΤΑΧΜΑΤΖΙΔΗ, Δρ Γνωστικής Αναπτυξιακής Ψυχολογίας με σπουδές στην εκπαίδευση, τον κινηματογράφο και την ψυχοθεραπεία (δίωρο διαδικτυακό διαδραστικό σεμινάριο).