Εκπαιδευτικές Δράσεις 2024-2025

 

Γενικές Δράσεις

Δράσεις στο 12ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων Μουσικοθεατρική Παράσταση στη Συναγωγή Χανίων
Επιμόρφωση στα Αρχαία Ελληνικά και τη Διαμεσολάβηση Μαθήματα Χορού στο 1ο Πειραματικό Γυμνάσιο
Συνάντηση με το μουσικό Αχιλλέα Περσίδη Παρουσίαση της ποιητικής συλλογής της Τασούλας Τσιλιμένη
Επίσκεψη του Συγγραφέα Σπύρου Κιοσσέ Παίζουμε Θέατρο;
Επίσκεψη του Ερευνητή Δρ. Ευστράτιου Καπότη Γιορτάζοντας την παγκόσμια Ημέρα Ποίησης
Συμμετοχή στο 3ο Πανελλαδικό Μαθητικό Συνέδριο Τοπικής Ιστορίας

Καινοτόμες Δράσεις με Εφαρμογή στην Τάξη







Δράσεις στο 12ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων

ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΗΣΗ ΤΑΙΝΙΑΣ ΣΤΟ CFF 12

Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Γ1 στο πλαίσιο του 12ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΧΑΝΙΩΝ την Τετάρτη 23/10/2024 παρακολούθησαν την ταινία «Dear mr. Führer» (2020,  σε σκηνοθεσία Christian Lerch) και προβληματίστηκαν σχετικά με τη ναζιστική προπαγάνδα και τους υποστηρικτές της, βιώνοντας το κλίμα της συγκεκριμένης εποχής.


ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟΝ ΒΡΑΒΕΥΜΕΝΟ ΜΕ OSCAR ΣΚΗΝΟΘΕΤΗ KRISTOF DEAK

Την Πέμπτη 24/10/2024 τα μέλη του ΟΜΙΛΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΓΡΑΦΗΣ ΚΑΙ ΡΗΤΟΡΙΚΗΣ είχαν την τιμή και τη χαρά να γνωρίσουν από κοντά τον βραβευμένο με Oscar Ούγγρο σκηνοθέτη Kristof Deák στο πλαίσιο του 12ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων. Μετά την προβολή της ταινίας ΤΡΑΓΟΥΔΑ (Oscar Καλύτερης Ταινίας Μικρού Μήκους 2017), ακολούθησε βιωματική δράση με αφορμή τη συγκεκριμένη ταινία, ενώ παράλληλα τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με τον σκηνοθέτη και να λύσουν απορίες σχετικά με την πηγή έμπνευσης, τη διαδικασία επιλογής ηθοποιών, την ατμόσφαιρα στην τελετή απονομής των Oscar και γενικότερα τη δημιουργία της ταινίας. Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Ματθαίο Φραντζεσκάκη, Διευθυντή του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων, και τον κ. Σταύρο Γρόσδο, επιστημονικό συνεργάτη του Φεστιβάλ, για την πρόσκληση και την εμπιστοσύνη, καθώς και τις εμψυχώτριες της συγκεκριμένης δράσης για την άκρως ενδιαφέρουσα και διασκεδαστική εμπειρία.








Μουσικοθεατρική Παράσταση Γερμανικής Παραγωγής στη Συναγωγή Χανίων

Συμμετοχή σε μουσικοθεατρική παράσταση γερμανικής παραγωγής στη Συναγωγή Χανίων.

Με αφορμή τη συμπλήρωση 80 χρόνων από τη βύθιση του Τάναϊς και τον αφανισμό της κρητικής εβραϊκής κοινότητας, η Συναγωγή Χανίων Ετς-Χαγίμσε συνεργασία με το Εβραϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Ariowitsch-Haus στη Λειψία ανέλαβαν την θεατρική παραγωγή με τίτλο «Ανέμελες διακοπές δίπλα στις γκρίζες σκιές της ιστορίας»

Ο εμπνευστής και καλλιτεχνικός διευθυντής του έργου ήταν ο  Γερμανός σκηνοθέτης Jürgen Zielinski, ενώ οι ηθοποιοί και συντελεστές ήταν Γερμανοί και Έλληνες καλλιτέχνες που παρουσίασαν ένα θεατρικό κολλάζ στο χώρο της Συναγωγής Χανίων σε επτά παραστάσεις (19 Οκτωβρίου- 26 Οκτωβρίου 2024).Το έργο ετοιμάστηκε μέσα σε τρεις εβδομάδες, ακούστηκε σε δύο γλώσσες (ελληνικά και αγγλικά) καιείχε ζωντανή μουσική. 

Με μεγάλη χαρά, μέλη της Χορωδίας του 1ου Πειραματικού Γυμνασίου Χανίων πλαισίωσαν την παράσταση με τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη και του Μάνου Χατζιδάκι. Οι δύο μαθητές και πέντε μαθήτριες του σχολείου μας συμμετείχαν σε πρόβες με όλη τη θεατρική ομάδα και έζησαν από κοντά τη μαγεία του θεάτρου και της σκηνικής μουσικής. 

Ευχαριστούμε θερμά τη Συναγωγή Χανίων, τον σκηνοθέτη μας Jürgen Zielinski, την ενδυματολόγο Πένυ Κορέ για τα κοστούμια των παιδιών και τη χορογράφο Βασιλική  Ντουντουλάκη για τον συντονισμό της σκηνικής τους παρουσίας. Ευχαριστούμε επίσης από καρδιάς όλους τους ηθοποιούς της παράστασης και τους υπεύθυνους της Συναγωγής που αγκάλιασαν την ομάδα των παιδιών μας με συγκινητική ευαισθησία και αγάπη. 


Ηθοποιοί και συντελεστές της παράστασης:

https://www.tanais.de/team-gr/

Πληροφορίες για την παράσταση και φωτογραφικό υλικό:

https://www.tanais.de/performance/


Φωτογραφίες παράστασης: David BenIvgi








Επιμόρφωση στα Αρχαία Ελληνικά και τη Διαμεσολάβηση 


Με μεγάλη χαρά υποδεχτήκαμε στο σχολείο μας -σε συνεργασία με τη Σύμβουλο Εκπαίδευσης Φιλολόγων Νομού Χανίων, κ. Λίζα Παΐζη- την κ. Βάγια Ζήκα, Σύμβουλο Εκπαίδευσης Φιλολόγων Νομού Ξάνθης, μία από τους Εκπονητές του νέου ΠΣ των Αρχαίων Ελληνικών Γυμνασίου και Διαπιστευμένη Διαμεσολαβήτρια του Υπουργείου Δικαιοσύνης. Ευχαριστούμε από καρδιάς για το δημιουργικό τριήμερο (12-14.11.2024) γεμάτο με δειγματικές διδασκαλίες στα αρχαία ελληνικά από απόδοση και πρωτότυπο σύμφωνα με το νέο ΠΣ, συζητήσεις ανατροφοδότησης με συναδέλφους από σχολεία του Νομού και δημιουργική μεταγραφή της Ιλιάδας με άξονα τη διαμεσολάβηση με εφαρμογή στον Όμιλο Δημιουργικής Γραφής και Ρητορικής, στον ‘Όμιλο Αγγλικών και στους διαμεσολαβητές και διαμεσολαβήτριες του σχολείου.






Μαθήματα χορού στο 1ο Πειραματικό Γυμνάσιο

Την Τετάρτη 27 και την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου, οι μαθητές της Γ’ τάξης είχαν τη μοναδική ευκαιρία να γνωρίσουν δύο χορογράφους- δασκάλες χορού από τη Σχολή Χορού Art Zone στα Χανιά. 
H Ιωάννα Σαρρημανώλη (δασκάλα Hip-Hop) και η Ραχήλ Ματσατσίνη (δασκάλα K-Pop) συναντήθηκαν με τους μαθητές μας στο χώρο του σχολείου και με τη δροσιά και τον αυθορμητισμό τους, μετέδωσαν λίγα από τα μυστικά της τέχνης τους στα παιδιά.

Ευχαριστούμε από καρδιάς τη Σχολή χορού Art Zone και την υπεύθυνη κ. Annika Schüffler που ανταποκρίθηκε με τόση χαρά και ενθουσιασμό στο αίτημά μας για μία επίσκεψη των χορογράφων στο σχολείο μας. Ήταν μία αξέχαστη εμπειρία για τους μαθητές μας, που μας υπενθύμισε ότι η τέχνη του χορού, εκτός από εκτόνωση, προσφέρει και ένα ανεπανάληπτο συναίσθημα απελευθέρωσης.




Συνάντηση με το μουσικό Αχιλλέα Περσίδη

Ο συνθέτης και κιθαρίστας Αχιλλέας Περσίδης με πολλή χαρά δέχτηκε την πρότασή μας για μία συνάντηση με τους μαθητές του Γ1 και Γ2 στο σχολείο μας στις 10 Δεκεμβρίου. Η συζήτηση είχε πολλές πτυχές, ερωταπαντήσεις, κριτική του σήμερα και ανασκόπηση στο χθες της μουσικής βιομηχανίας και μουσικής ακρόασης. Οι απόψεις του, οι συμβουλές και τα θέματα που άγγιξε ο συνθέτης στη συνάντηση αυτή, μετατράπηκαν σε μαθήματα ζωής. Τον ευχαριστούμε εγκάρδια για την άμεση ανταπόκριση στην πρόσκλησή μας να έρθει στο σχολείο μας και να τον γνωρίσουμε από κοντά στην τάξη.

Η συνέντευξη - συζήτηση ΕΔΩ








Συμμετέχοντας στην παρουσίαση της ποιητικής συλλογής της Τασούλας Τσιλιμένη

Την Τρίτη 28.01.2025 στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων τα μέλη του ΟΜΙΛΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΓΡΑΦΗΣ ΚΑΙ ΡΗΤΟΡΙΚΗΣ είχαν τη χαρά να πάρουν μέρος στην παρουσίαση της νέας ποιητικής συλλογής της ΤΑΣΟΥΛΑΣ ΤΣΙΛΙΜΕΝΗ «Η γυναίκα δέντρο», η οποία έγινε από την ποιήτρια Νεκταρία Μενδρινού. Την κ. Τσιλιμένη, Καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, συγγραφέα και ποιήτρια και προσκεκλημένη της Επόπτριας Ποιότητας και των Συμβούλων Εκπαίδευσης της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων, υποδέχτηκαν τα παιδιά του Ομίλου με κρητικές μαντινάδες, ενώ στη συνέχεια παρουσιάστηκαν ποιήματα και διηγήματά τους εμπνευσμένα από την ποιητική συλλογή «Η γυναίκα δέντρο», καθώς και οπτικοποιημένα και μελοποιημένα ποιήματα με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης. Στο τέλος της εκδήλωσης η κ. Τσιλιμένη συνομίλησε με τα παιδιά και υπέγραψε την ποιητική της συλλογή. Την ευχαριστούμε πολύ που με το έργο της αποτέλεσε πηγή έμπνευσης για εμάς και αφορμή και ένα δημιουργικό ταξίδι.








Επίσκεψη του Συγγραφέα Σπύρου Κιοσσέ


ΕΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟ ΔΙΗΜΕΡΟ ΜΕ ΤΟΝ ΣΠΥΡΟ ΚΙΟΣΣΕ

Στις 13-14/02/2025 είχαμε την τιμή και τη χαρά να επισκεφτεί το σχολείο μας ο κ. ΣΠΥΡΟΣ ΚΙΟΣΣΕΣ, συγγραφέας, ποιητής και Αναπληρωτής Καθηγητής Θεωρίας της Λογοτεχνίας και Δημιουργικής Γραφής στο Τμήμα Γλωσσικών και Διαπολιτισμικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

Α. «ΤΑ ΠΡΩΤΟΒΡΟΧΙΑ» ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΚΙΟΣΣΕ – ΟΤΑΝ Η ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΑ ΤΗΣ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑΣ ΓΙΝΕΤΑΙ ΓΙΟΡΤΗ

Με μοναδική αμεσότητα και επικοινωνιακό χάρισμα ο συγγραφέας αλληλεπίδρασε με τμήματα της Β΄ και Γ΄ τάξης του σχολείου μας, τα οποία διδάχτηκαν «ΤΑ ΠΡΩΤΟΒΡΟΧΙΑ» στο πλαίσιο της διδασκαλίας αυτοτελούς εκτενούς λογοτεχνικού έργου. Είδαμε στην πράξη πόσο ένα λογοτεχνικό κείμενο, που διακρίνεται για την αμεσότητα του λόγου του, το χιούμορ, τη συγκίνηση, τους νεαρούς χαρακτήρες που μιλούν στην ψυχή των παιδιών και τον προβληματισμό για διάφορες καταστάσεις, μπορεί να οδηγήσει στον λογοτεχνικό γραμματισμό, να εμπνεύσει τους μαθητές και τις μαθήτριες με δραστηριότητες δημιουργικής γραφής, θεατρικές τεχνικές και αξιοποίηση ψηφιακών μέσων και πάνω απ’ όλα να οδηγήσει στη βιβλιοφιλία και στη λογοτεχνική απόλαυση.

Β. ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΓΡΑΦΗΣ ΣΕ ΟΜΙΛΟΥΣ

Παράλληλα ο κ. Κιοσσές την Πέμπτη 13/02/2025 το μεσημέρι συναντήθηκε με τα μέλη των Ομίλων «ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΓΡΑΦΗΣ ΚΑΙ ΡΗΤΟΡΙΚΗΣ» και «ΔΙΣΚΟΙ ΚΑΙ ΤΑΙΝΙΕΣ ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΜΕΓΑΛΩΝΩ» και, αφού προηγήθηκε μια κατατοπιστική εισήγηση-συζήτηση σχετικά με τα είδη, τον σκοπό και τα ερωτήματα κάθε αφήγησης, περάσαμε στην πράξη. Τα παιδιά έγραψαν τα δικά τους κείμενα με θέμα ένα οικογενειακό τραπέζι και τις διάφορες συναισθηματικές καταστάσεις που μπορεί να υποβόσκουν στη διάρκειά του, τα μοιράστηκαν με την ολομέλεια εγείροντας χαμόγελα και συγκινήσεις, ενώ ο συγγραφέας έκανε ανατροφοδοτικά σχόλια πάνω σ’ αυτά. Κ. Κιοσσέ, σας ευχαριστούμε γι’ αυτό το απολαυστικό και δημιουργικό ταξίδι.

Γ. ΕΠΙΜΟΡΦΩΤΙΚΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΣΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ

Και οι δράσεις συνεχίζονται! Το απόγευμα της Πέμπτης 13/02/2025 στο 1ο Πειραματικό Γυμνάσιο Χανίων πραγματοποιήθηκε από τον κ. Κιοσσέ επιμορφωτικό σεμινάριο για φιλολόγους (και όχι μόνο) με θέμα «ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΓΡΑΦΗ ΚΑΙ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΣ ΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ». Επρόκειτο για μια συνδιοργάνωση του 1ου Πειραματικού Γυμνασίου Χανίων, της Περιφέρειας Κρήτης, του Συνδέσμου Φιλολόγων Νομού Χανίων και των Συμβούλων Εκπαίδευσης Φιλολόγων Νομού Χανίων. Η ενδιαφέρουσα και πολύ βοηθητική εισήγηση για τους/τις εκπαιδευτικούς και η εποικοδομητική συζήτηση που ακολούθησε έκλεισε με τον καλύτερο τρόπο μια τόσο γεμάτη και δημιουργική μέρα.

Δ. ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ ΔΙΗΓΗΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΣΠΥΡΟΥ ΚΙΟΣΣΕ

Το απόγευμα της Παρασκευής 14/02/2025 πραγματοποιήθηκε στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων η παρουσίαση της συλλογής διηγημάτων του Σπύρου Κιοσσέ με τίτλο «ΤΣΙΓΑΡΟ ΒΑΡ;», μια συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης, του 1ου Πειραματικού Γυμνασίου Χανίων και των εκδόσεων ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ.

Στο πρώτο μέρος της εκδήλωσης, ερωτικά ποιήματα από την ποιητική συλλογή του Σπύρου Κιοσσέ «ΤΟ ΚΑΤΩ ΚΑΤΩ ΤΗΣ ΓΡΑΦΗΣ» μας έβαλαν στο κλίμα της ημέρας, ενώ τα μέλη του ΟΜΙΛΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΓΡΑΦΗΣ ΚΑΙ ΡΗΤΟΡΙΚΗΣ καλωσόρισαν τον συγγραφέα και ποιητή με μαντινάδες και παρουσίασαν διάφορες δημιουργικές δραστηριότητες (black-out poetry, καλλιγράμματα, οπτικοποιήσεις μέσω τεχνητής νοημοσύνης, μίμηση ποιητικού ύφους), που εμπνεύστηκαν από την ποίησή του.

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης έγινε η παρουσίαση της συλλογής «ΤΣΙΓΑΡΟ ΒΑΡ;» που περιέχει μικροϊστορίες, δηλαδή «ιστορίες σύντομες σε έκταση» αλλά και «ιστορίες των μικρών αυτού του κόσμου», που κάνουν ένα φευγαλέο πέρασμα απ’ τη ζωή και την αντίληψη του αφηγητή, όσο κρατάει ένα τσιγάρο (από το οπισθόφυλλο του βιβλίου). Η κ. Μαρίνα Αρετάκη, μέλος Ε.ΔΙ.Π. του Τμήματος Φιλολογίας Πανεπιστημίου Κρήτης, μίλησε για τις ιδιαιτερότητες των μικροϊστοριών ή κειμένων βραχείας φόρμας και ανέλυσε το περιεχόμενο και τους ήρωές τους, ενώ η κ. Ελένη Φουντά, φιλόλογος του 1ου Πειραματικού Γυμνασίου Χανίων, αναφέρθηκε στα χαρακτηριστικά του τοπίου και των ανθρώπων στης Θράκης, όπως παρουσιάζονται στα διηγήματα του βιβλίου. Στο τέλος της εκδήλωσης μίλησε ο συγγραφέας και διάβασε το διήγημά του με τίτλο «Αγάπη πρώτη, σε πέντε καλοκαίρια», μεταφέροντάς μας τη γλυκόπικρη γεύση του πρώτου έρωτα.













Παίζουμε Θέατρο;

Την Τρίτη 25/02/2025 η κ. ΜΑΡΙΑ ΧΡΙΤΗ , μέλος ΕΔΙΠ του Τμήματος Φιλολογίας ΑΠΘ και μέλος του ΔΣ του Διεθνούς Οργανισμού «Etygram», που μεταξύ άλλων προωθεί την αρχαία ελληνική ετυμολογία στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση σε σχολεία της Ευρώπης, επισκέφτηκε τον ΟΜΙΛΟ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΓΡΑΦΗΣ ΚΑΙ ΡΗΤΟΡΙΚΗΣ του 1ου Πειραματικού Γυμνασίου Χανίων για μια διαδραστική παρουσίαση εννοιών του αρχαίου δράματος, που έχουν ενσωματωθεί στη νεοελληνική πραγματικότητα. 

«Παίζω θέατρο», «από μηχανής θεός», «κάνω σκηνή», «τραγική ειρωνεία», «παρασκηνιακή δράση», «υποκριτής-υποκρίνομαι», «επεισόδιο», «drama queen» είναι μερικές μόνο από τις λέξεις/φράσεις του αρχαίου δράματος που εξακολουθούν να χρησιμοποιούνται σήμερα κυριολεκτικά ή/και μεταφορικά και αποτέλεσαν την αφορμή για ποικιλία δραστηριοτήτων δημιουργικής γραφής με παράλληλη χρήση ψηφιακών εφαρμογών. Σας ευχαριστούμε πολύ για τη βιωματική συνειδητοποίηση της συνέχειας της ελληνικής γλώσσας και των επιρροών του αρχαίου δράματος στην καθημερινή μας ζωή.





Επίσκεψη του Ερευνητή Δρ. Ευστράτιου Καπότη στο σχολείο

Την Πέμπτη, 6 Μαρτίου, είχαμε τη χαρά και την τιμή να επισκεφτεί το σχολείο μας ο Δρ Ευστράτιος Καπότης, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Τμήμα Φυσικής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και μέλος ΣΕΠ του Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου. Στον Όμιλο «Ερευνώ και μαθαίνω» και στο πλαίσιο της εισαγωγής της Σύγχρονης Φυσικής στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, πραγματοποιήθηκε διδασκαλία από τον Δρ. Ευστράτιο Καπότη, με θέμα «η Φυσική του Αϊνστάιν». 

Προσεγγίστηκε εκπαιδευτικά η Αρχή της Ισοδυναμίας με πραγματικά πειράματα και προσομοιώσεις, η έννοια της καμπυλότητας και του χωροχρόνου. Τέλος, μέσω προσομοιώσεων αλλά και εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων, μελετήθηκε η κίνηση των σωμάτων και του φωτός στο χωροχρόνο.


Γιορτάζοντας την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης

Την Παρασκευή 21 Μαρτίου 2021, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης, μέλη του ΟΜΙΛΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΓΡΑΦΗΣ ΚΑΙ ΡΗΤΟΡΙΚΗΣ, που διακρίθηκαν στην ποίηση στον 41ο Παγκρήτιο Μαθητικό Λογοτεχνικό Διαγωνισμό του Συνδέσμου Φιλολόγων Χανίων, επισκέφτηκαν το 7ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Χανίων. 

Σε μια δημιουργική συνύπαρξη, τα μέλη του Ομίλου καθοδήγησαν τα παιδιά της Ε΄ Τάξης στη συγγραφή ποιημάτων χαϊκού και ποιημάτων σε μορφή διαμαντιού, ενώ στη συνέχεια διαβάστηκαν τα έργα των μικρών ποιητών και ποιητριών. Ευχαριστούμε πολύ τη διευθύντρια του σχολείου κ. Αναστασία Καστρινάκη και την εκπαιδευτικό κ. Γιώτα Μπούρα για την πρόσκληση και τη θερμή φιλοξενία.






Συμμετοχή στο 3ο Πανελλαδικό Μαθητικό Συνέδριο Τοπικής Ιστορίας

Ο ΟΜΙΛΟΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΓΡΑΦΗΣ ΚΑΙ ΡΗΤΟΡΙΚΗΣ «Χρωμάτισε τη φωνή και τη σκέψη σου» του 1ου Πειραματικού Γυμνασίου Χανίων πήρε μέρος διαδικτυακά στο 3ο ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΜΑΘΗΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΠΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ με τίτλο «Έλα να σου μιλήσω για τον τόπο μου». Το Συνέδριο διεξάγεται στην Πάτρα στις 26-29 Μαρτίου 2025, διοργανώνεται από το Πειραματικό Λύκειο Πανεπιστημίου Πατρών και δίνει τη δυνατότητα διά ζώσης ή διαδικτυακής παρουσίασης.

Ο Όμιλος ΔΓΡ και Ρητορικής επικεντρώθηκε στο κομμάτι της τοπικής ιστορίας που σχετίζεται με την ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΡΗΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΩΝ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ μετά την Καταστροφή του 1922. Επιδιώκοντας μια βιωματική προσέγγιση, τα μέλη του Ομίλου ξεναγήθηκαν στο ΜΟΥΣΕΙΟ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΗΣ ΜΝΗΜΗΣ, ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, που λειτουργεί στα Χανιά, και έγραψαν ΔΙΗΓΗΜΑΤΑ, πηγή έμπνευσης των οποίων αποτέλεσαν εκθέματα του Μουσείου. 

Στη συνέχεια δύο από αυτά οπτικοποιήθηκαν με την αξιοποίηση αρχειακού υλικού αλλά και της τεχνητής νοημοσύνης και μετατράπηκαν σε ΨΗΦΙΑΚΗ ΑΦΗΓΗΣΗ. Στα συγκεκριμένα διηγήματα, με τίτλο «Σε χρώμα άλικο» και «Θάλασσα σκοτεινή», ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ ΔΥΟ ΕΚΘΕΜΑΤΑ του Μουσείου Μικρασιατών: ένα ΚΟΚΚΙΝΟ ΝΥΦΙΚΟ και ένα επίσημο ΜΠΛΕ ΦΟΡΕΜΑ, και τα δύο φερμένα στα Χανιά από πρόσφυγες της Μικράς Ασίας. Καλή απόλαυση των ιστοριών που κρύβουν, όπως τις φαντάστηκαν και τις οπτικοποίησαν τα παιδιά.

Δείτε την Ψηφιακή Αφήγηση - Video ΕΔΩ