Η Περιπέτεια της Στέγασης

Στη συνοικία Καστέλι της παλιάς πόλης (1883-1896)

Στη συνοικία Καστέλι της παλιάς πόλης (1883-1896) Το Γυμνάσιο αρχικά για τη στέγασή του δεν είχε ιδιόκτητο κτήριο. Κάθε μια από τις δύο τάξεις που είχε στεγαζόταν σε άλλο κτίριο. Η Α΄ δημόσια τάξη στεγάστηκε μαζί με την αλληλοδιδακτική σχολή και το ελληνικό σχολείο στα κτίρια της χριστιανικής κοινότητας και η Β΄ ιδιοσυντήρητη τάξη σε νοικιασμένο κτίριο στη Χριστιανική συνοικία Καστέλι με 420 γρόσια το μήνα. Στο κτίριο αυτό λειτούργησε, όπως φαίνεται, το γυμνάσιο από το σχολικό έτος 1887- 1888 που συμπληρώθηκε μέχρι το σχολικό έτος 1895-96. Ο εμπρησμός της χριστιανικής συνοικίας από τους Τούρκους το 1897 κατάστρεψε το κτίριο του Γυμνασίου και μαζί μ’ αυτό καταστράφηκαν τα διδακτικά όργανα και όλα τα σχολικά σκεύη.

Σε βενετσιάνικο αρχοντικό στους Αγίους Αναργύρους (1901-1907)

Όταν το 1899, επί Κρητικής πια Πολιτείας, άνοιξαν πάλι τα σχολεία, η χριστιανική Επιτροπεία αποφάσισε να στεγαστεί το Γυμνάσιο στο ίδιο κτίριο με το Παρθεναγωγείο. Την επόμενη χρονιά όμως το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να μεταστεγαστεί το Γυμνάσιο στο κτίριο του δημοτικού κήπου, αφού προηγουμένως γινόταν η κατάλληλη διαρρύθμιση. Αυτό όμως δεν φαίνεται να πραγματοποιήθηκε ποτέ και το Γυμνάσιο εξακολούθησε να συστεγάζεται στο κτίριο της χριστιανικής Κοινότητας μαζί με το Παρθεναγωγείο μέχρι το φθινόπωρο του 1901. Όταν λίγο αργότερα μεταφέρθηκε η επισκοπή στο κτίριο, που έκτισε ο τσάρος Νικόλαος μπροστά από την Τριμάρτυρη, το παλιό επισκοπικό μέγαρο εγκαταλείφτηκε και χρησιμοποιήθηκε για να στεγάσει το Γυμνάσιο. Ήταν ένα παλιό βενετσιάνικο αρχοντικό στα στενά των Αγίων Αναργύρων, που διατηρείται ερείπιο ως σήμερα.


Στο Αρχηγείο της Κρητικής Χωροφυλακής (1908-1910)

Το Γυμνάσιο μεταφέρθηκε στο Κουμ Καπί σε μισθωμένο κτίριο στην οδό Χαλέπας (σημερινή Ελ. Βενιζέλου στον αρ. 38) που μέχρι τότε το χρησιμοποιούσε ως Αρχηγείο η Κρητική Χωροφυλακή. Το κτίριο αυτό ήταν μια λύση ανάγκης, γιατί, αν και ήταν υγιεινότερο από το προηγούμενο του παλιού Επισκοπείου, δεν ήταν κατάλληλο για σχολείο και η περιοχή τότε θεωρούνταν υποβαθμισμένη, λόγω του ότι υπήρχαν κοντά οι καλύβες των χαλικούτηδων. Η ευκαιρία της εξεύρεσης κατάλληλου οικήματος δόθηκε όταν στις 13 Ιουλίου του 1909 αποχώρησαν τα τελευταία ξένα στρατεύματα από την Κρήτη.

Στη δυτική πτέρυγα του πρώην Γαλλικού στρατώνα (1911 μέχρι σήμερα)


Οι στρατώνες και όλα τα κτίρια που χρησιμοποιούσαν τα ξένα στρατεύματα κατοχής, όταν αποχώρησαν, παραδόθηκαν στην Κρητική πολιτοφυλακή, στην ιδιοκτησία του Δημοσίου δηλαδή. Αμέσως σχεδόν υπήρξαν προτάσεις για τη χρήση των στρατώνων. Για τη στέγαση του Γυμνασίου προτάθηκε η δυτική πτέρυγα του γαλλικού στρατώνα. Στην ανατολική πτέρυγα θα στεγαζόταν σταθμός χωροφυλακής. Η Εκτελεστική Επιτροπή της Κρητικής Πολιτείας αποφάσισε αμέσως τη μετατροπή της δυτικής πτέρυγας σε Γυμνάσιο και στις 24 Σεπτεμβρίου 1909 ο επί των εσωτερικών Επίτροπος (υπουργός) Μ. Καψάλης προκήρυξε για τις 15 Οκτωβρίου 1909 μειοδοτική δημοπρασία για τη μετατροπή της δυτικής πτέρυγας «του άλλοτε Γαλλικού στρατώνος εις Γυμνάσιον».