Διδακτικές Επισκέψεις 2024-2025

 

Επιλέξτε προορισμό

Επίσκεψη στο 12ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων Επίσκεψη στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου
Επίσκεψη στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων Επίσκεψη στο Μουσείο Μικρασιατικής Μνήμης
Επίσκεψη Ομίλου Πληροφορικής στο ΕΛΜΕΠΑ Erasmus+ - Σεμινάριο Κατάρτισης στην Πράγα

Επίσκεψη στο 12ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων

Τη Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2024 πραγματοποιήθηκε διδακτική επίσκεψη του τμήματος Β4 στο 12ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΧΑΝΙΩΝ για την παρακολούθηση του εργαστηρίου «ΦΙΛΜΟΓΡΑΦΩΝΤΑΣ ΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ», με εμψυχώτρια τη σκηνοθέτρια Ιρίνα Μπόικο. Με διαδραστικό τρόπο οι μαθητές και οι μαθήτριες εξοικειώθηκαν με τις οπτικο-ακουστικές τέχνες (ταινίες μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ, ρεπορτάζ, τις ομοιότητες και τις διαφορές μεταξύ τους) και την τεχνική πλευρά του κινηματογράφου (κάμερα, πλάνα, μοντάζ, ήχος, ρυθμός), συνειδητοποιώντας ότι το ενδιαφέρον στη ζωή είναι η διαφορετική αντίληψη των πραγμάτων, το να βλέπουμε τη ζωή από τη δική μας γωνία λήψης! Τα παιδιά -χωρισμένα σε ομάδες και έχοντας ένα κοινό θέμα- έφτιαξαν τα δικά τους σενάρια, ενώ η κάθε ομάδα το πραγματεύτηκε με τη δική της πρωτότυπη ματιά. Άλλωστε ο στόχος ενός κινηματογραφιστή είναι όχι μόνο να κοιτά την πραγματικότητα, αλλά να τη βλέπει! Ευχαριστούμε θερμά την κ. Μπόικο και το 12ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων για το δημιουργικό ταξίδι.








Επίσκεψη στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου


Την Πέμπτη 24 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε διδακτική επίσκεψη 22 μαθητών της Β΄ και Γ’  Γυμνασίου στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής Μεσογείου (ΚΑΜ) στο πλαίσιο της έκθεσης «Αρχιτεκτονικής διάλογοι- 20 χρόνια Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Πολυτεχνείου Κρήτης» που διοργάνωσε η σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης.

Οι μαθητές ξεναγήθηκαν στην έκθεση από φοιτητές της σχολής, υπό την καθοδήγηση της κ. Μανδαλάκη Μαρίας, επίκουρης καθηγήτριας του τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών. Οι μαθητές, μέσα από τις εργασίες των φοιτητών κατανόησαν τη σύνδεση της Αρχιτεκτονικής με την Πόλη, τη Φύση, το Παρελθόν, την Τέχνη και την Τεχνολογία.

Στη συνέχεια οι μαθητές χωρισμένοι σε ομάδες μέτρησαν, σχεδίασαν και κατασκεύασαν υπό κλίμακα μακέτες κατασκευών της έκθεσης και έγιναν έτσι έστω και για λίγο, κοινωνοί της μαγείας της αρχιτεκτονικής δημιουργίας. Ευχαριστούμε θερμά την κ. Μανδαλάκη Μαρία για τη δημιουργική αυτή διαδρομή.







Επίσκεψη στη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων

Την Παρασκευή 1 Νοεμβρίου 2024 το Γ3 του 1ου Πειραματικού Γυμνασίου Χανίων επισκέφτηκε την Δημοτική Πινακοθήκη.  Εκεί μας υποδέχθηκε η υπεύθυνη εκπαιδευτικων προγραμμάτων του Δήμου Χανίων κ. Νεμπαυλακη Άννα η οποία μας ξεναγησε στην θαυμάσια έκθεση φωτογραφιών της Nelly's.  
Στην συνέχεια τα παιδιά συμμετείχαν σε εργαστήριο που επεξεργαστηκαν εικαστικά ειδικά διαμορφωμενες φωτογραφίες της έκθεσης.  Συνόδευσαν τα παιδιά ο Διευθυντής του Γυμνασίου κ. Βλαχοδημος και ο καθηγητής κ. Αγριμακης.  
Το σχολείο μας ευχαριστεί θερμά την κ. Νεμπαυλακη για την θαυμάσια ξενάγηση,  καθώς και τους υπεύθυνους της Δημοτικής Πινακοθήκης για την φιλοξενία που μας παρείχαν.








Επίσκεψη στο Μουσείο Μικρασιατικής Μνήμης

Την Τρίτη 18/02/25 ο Όμιλος Δημιουργικής Γραφής και Ρητορικής του σχολείου μας επισκέφτηκε το Μουσείο Μικρασιατικής Μνήμης. Σκοπός της επίσκεψης ήταν να ενημερωθούν και να ευαισθητοποιηθούν τα παιδιά για ένα καίριο κομμάτι της νεότερης ελληνικής ιστορίας και να συνειδητοποιήσουν τη διαχρονικότητα του προσφυγικού ζητήματος. Παράλληλα οι μαθητές και οι μαθήτριες περιεργάστηκαν τα εκθέματα - κειμήλια και έμαθαν πληροφορίες για αυτά από τις υπεύθυνες του Μουσείου, με τελικό σκοπό να τα αξιοποιήσουν σε δραστηριότητες δημιουργικής γραφής.

Ευχαριστούμε πολύ την Πρόεδρο της Αδελφότητας Μικρασιατών Ν. Χανίων "Ο Άγιος Πολύκαρπος" κ. Στέλλα Γκοζανη Χαριτάκη και την υπεύθυνη του Μουσείου κ. Ηλέκτρα Τσίκα Μαράκη για τη θερμή υποδοχή και την ενδιαφέρουσα ξενάγηση σε έναν κόσμο συγκινήσεων, αναμνήσεων και νοσταλγίας.








Επίσκεψη Ομίλου Πληροφορικής στο ΕΛΜΕΠΑ (Ηράκλειο)

Ο Όμιλος Πληροφορικής του Σχολείου μας αποτελούμενος από 18 μαθητές/τριες και 2 συνοδούς καθηγητές (Κουνελάκης Μ - Μαρκουλάκης Ν) συμμετείχε στην Εκπαιδευτική Δράση που διοργάνωσε η Βιβλιοθήκη - Κέντρο Πληροφόρησης του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου στο Ηράκλειο Κρήτης με τίτλο "Υπερ-τροφοδοτημένοι με Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) - Supercharged by AI".

Η δράση αυτή επιδιώκει:
- Να εξηγήσει πώς η AI αλλάζει τον τρόπο που χρησιμοποιούμε το διαδίκτυο.
- Να αναδείξει τις ευκαιρίες, αλλά και τις προκλήσεις της Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ).
- Να συζητήσει θέματα όπως η προστασία της ιδιωτικότητας, η παραπληροφόρηση και η ηθική χρήση της τεχνολογίας.
- Να παρέχει πρακτικά εργαλεία και πληροφορίες για τη σωστή αξιοποίηση της AI.- Να ενημερώσει για τακτικές διαδικτυακής παρενόχλησης.


Οι μαθητές/τριες είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μια πολύ κατατοπιστική παρουσίαση που ανέλυε θέματα όπως:
1. Διαδικτυακές παρενοχλήσεις που δημιουργούνται με ΤΝ
2. Διαδικτυακές απάτες που δημιουργούνται με ΤΝ
3. Τρόποι αντιμετώπισης από τους μαθητές/τριες και ορθή χρήση της ΤΝ.


Επίσης οι μαθητές/τριες αλλά και οι εκπαιδευτικοί είχαν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν σε διαδραστικές δράσεις και να κατανοήσουν με βιωματικό τρόπο τις διαφορετικές διαδικτυακές παρενοχλήσεις (εκβιασμό, grooming, sextortion, flaming, catfishing, doopling, doxxing, porno revenge, cyberstalking, μίσος, προσομοίωση κλπ) αλλά διαδυκτιακές απάτες όπως η δημιουργία ψευδορεαλιστικών εικόνων με χρήση της ΤΝ.

Ευχαριστούμε θερμά τον Κύριο Μιχάλη Νικητάκη για την άψογη παρουσίαση των θεμάτων Τεχνητής Νοημοσύνης και των κινδύνων που σχετίζονται με αυτήν. Επίσης τις Κυρίες Αγγελάκη Μαρία και Βουτυράκη Κατερίνα (Προϊσταμένη) για την άψογη συνεργασία, υποδοχή και ξενάγηση της ομάδας μας στο χώρο της Βιβλιοθήκης.


Περισσότερα για τη δράση: https://lib.hmu.gr/29139-2/














Erasmus+ - Σεμινάριο Κατάρτισης στην Πράγα

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΑ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ERASMUS+/ΔΡΑΣΗ ΚΑ1

Εκπαιδευτικός του σχολείου μας στο πλαίσιο του ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ERASMUS+/ΔΡΑΣΗ ΚΑ1 με τίτλο: «Πολλαπλοί Ορίζοντες: Γεφυρώνω πολιτισμούς, διαμορφώνω εμπειρίες, γαλουχώ μυαλά» παρακολούθησε στην Πράγα της Τσεχίας κατά το χρονικό διάστημα 10-15/03/2025 σεμινάριο κατάρτισης με τίτλο «STRESS RELIEF AND WELL-BEING STRATEGIES FOR TEACHERS». Πιο συγκεκριμένα επιμορφώθηκε σχετικά με τη διαχείριση του άγχους, τα σημάδια επαγγελματικής εξουθένωσης, τις τεχνικές χαλάρωσης και τη σημασία του ποιοτικού ύπνου και της καλής διατροφής κυρίως σε περιόδους έντονου άγχους. 

Στο σεμινάριο συμμετείχαν εκπαιδευτικοί από όλη την Ευρώπη, έχοντας τη δυνατότητα να μοιραστούν καλές διδακτικές πρακτικές και να ανταλλαξουν πληροφορίες για τα εκπαιδευτικά συστήματα των χωρών τους.