Εκπαιδευτικές Δράσεις 2023-2024

Γενικές Δράσεις

Εκπαιδευτική εκδρομή στο CERN και τον ΟΗΕ Επιμόρφωση Εκπαιδευτικού στη Φιλανδία (Erasmus+)
Επιμορφωτική συνάντηση με Δρ Μ. Χρίτη Επιμορφωτική τηλεδιασκεψη "Ενίσχυση Αυτοπεποίθησης" 
Πρωινή Ζώνη Γυμναστικής Η Φύση του Διαστήματος
Ραντεβού με τον CaravaggioΕπιμορφωτική τηλεδιάσκεψη σε θέματα Marketing
Επίσκεψη Αμερικάνων Καθηγητών Επίσκεψη Αστροναύτη της NASA
Το Θέατρο ως Εκπαιδευτικό Εργαλείο Δημιουργία Σεναρίου για Ταινία Μικρόύ Μήκους
Έκθεση για την Πυρηνική Σύντηξη Βιβλία Μαζί
Η Συγγραφέας Μαρίζα Ντεκάστρο στα Χανιά Σχολική Ημερίδα με θέμα τη Βία στο Σχολείο
Μαθητικός Διαγωνισμός Slam Ποίησης Τεχνητή Νοημοσύνη και Επαγγέλματα του Αύριο
Παγκόσμια Ημέρα ποίησης Η θεατροπαραγωγός Bettina Frank
Η Συγγραφέας Αγγελική Δαρλάση στο σχολείο μας Μουσείο Τυπογραφίας - Stop στο ρατσισμό
Το Παγκάκι - Make It Real Once Επιμόρφωση Εκπαιδευτικού στη Φλωρεντία (Erasmus+)
Ο Συγγραφέας Πέτρος Πανάου Ημερίδα Φιλαναγνωσίας
Αιωρούμενοι Κύβοι Γυμνάζομαι και Συνεργάζομαι
Συνεργασία με το ΕΚΠΑ

Καινοτόμες Δράσεις με Εφαρμογή στην Τάξη

Μποτωνάκης Χρήστος: Αυτόματη Πυρόσβεση-Χρήστος Μουλάς Λιγκουνάκη Νεκταρία: Εφαρμογή της μεθόδου CLIL στη διδασκαλία της Αγγλικής Γλώσσας
Κουνελάκης Μιχαήλ - Λειβαδιτάκη Ελένη: Εφαρμογή της Εκπαιδευτικής Ρομποτικής στην τάξη Μαρκουλάκης Νίκος: Διεπιστημονικό-Διαθεματικό Πρόγραμμα καλλιέργειας γλωσσικού γραμματισμού
Παράσχου Θοδωρής: Παιχνιδοποίηση ως Καινοτόμος Εκπαιδευτική Προσέγγιση Χατούπης Κωνσταντίνος: Εφαρμογή της μεθόδου της Απολίνουσας Ανακάλυψης στη διδασκαλία
Καρακώστα Λουκία: Διοργάνωση Σχολικής Ημερίδας με θέμα τον ενδοσχολικό εκφοβισμό Μαυροματάκης Γιώργος: Διεπιστημονικό-Διαθεματικό Πρόγραμμα καλλιέργειας γλωσσικού γραμματισμού
Φουντά Ελένη: Βίοι Παράλληλοι του Πλουτάρχου

Εκπαιδευτική εκδρομή στο CERN-OHE

Σχετικό άρθρο και στα Χανιώτικα Νέα εδώ

Η εκπαιδευτική επίσκεψη του 1ου Πειραματικού Γυμνασίου Χανίων στο CERN από 15 έως 18 Νοεμβρίου 2023, υλοποιήθηκε στο πλαίσιο των μαθημάτων της Φυσικής και της Πληροφορικής, με κύριο στόχο την καθιέρωση της θετικής στάσης των μαθητών/τριών μας για την αξία της έρευνας που αποτελεί θεμελιώδη λίθο στην εξέλιξη της επιστήμης και την πρόοδο της τεχνολογίας.



Στην είσοδο του CERN
Τι είναι το CERN;

To CERN (“Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πυρηνικών Ερευνών” - Conseil Européenne pour la Recherche Nucléaire), είναι το μεγαλύτερο σε έκταση πειραματικό κέντρο πυρηνικών ερευνών, ειδικότερα επί της σωματιδιακής φυσικής, στον κόσμο. Βρίσκεται δυτικά της Γενεύης, στα σύνορα Ελβετίας και Γαλλίας. Ιδρύθηκε το 1954 από 12 ευρωπαϊκές χώρες και σήμερα αριθμεί 23 κράτη-μέλη, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, η οποία είναι και ιδρυτικό μέλος. Το CERN ήταν ένα από τα πρώτα συλλογικά Ευρωπαϊκά εγχειρήματα.

Μεγάλα ερωτήματα για την προέλευση του σύμπαντος, όπως: Ενώνονται όλες οι δυνάμεις μαζί; Τι είναι η αθέατη ή σκοτεινή ύλη; Γιατί δεν υπάρχει ισοδύναμη αντι-ύλη; Υπάρχει υπερ-συμμετρία; Ποια η προέλευση της μάζας; Υπάρχει το σωματίδιο του Higgs;, προσπαθούν να απαντηθούν με τη συνεργασία περισσότερων των 10.000 επιστημόνων από όλο τον κόσμο.

Σίγουρα, η πλήρης κατανόηση των σύγχρονων επιστημονικών εξελίξεων δεν αποτελεί πρωταρχικό εκπαιδευτικό στόχο σε μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ωστόσο αποτελεί έναυσμα και κίνητρο μάθησης. Η απλή και μόνον παράθεση - παρουσίαση όλων αυτών που διαδραματίζονται στο CERN με τη συμμετοχή εξεχόντων επιστημόνων από όλο τον κόσμο με υλικά και μέσα που ξεφεύγουν από τα καθημερινά δρώμενα, αποτελεί αναμφίβολα ερέθισμα σε «εκκολαπτόμενους» νέους επιστήμονες να ασχοληθούν με τις θετικές επιστήμες και αναδείξουν το ταλέντο τους αλλά και κίνητρο σε όσους δεν έχουν ανακαλύψει ακόμα τη μαγεία της επιστήμης.


Στην είσοδο του ΟΗΕ

Το ταξίδι μας ήταν κυρίως εκπαιδευτικό με ψυχαγωγικές συνιστώσες, μιας και συνδύαζε μια όμορφη, ενδιαφέρουσα αλλά σύντομη περιήγηση στο Μιλάνο, στο Μοντρέ, στη Λοζάνη, στη Γενεύη, στον παγετώνα Σαμονί και στη λίμνη Κόμο. Στις 16/11/2023 ξεναγηθήκαμε στο κτήριο του ΟΗΕ και είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε μία ζωντανή σύσκεψη, ενώ την επόμενη μέρα βρεθήκαμε στις εγκαταστάσεις του CERN. Εκεί μας υποδέχτηκε ο Δρ. Αλέξης Καλογερόπουλος, όπου κατά την τρίωρη παραμονή μας, μας ξενάγησε στον πρώτο επιταχυντή του CERN, στο κτήριο του ανιχνευτή ALICE και στο κέντρο ελέγχου του CERN! Στο τέλος απάντησε όλες τις ερωτήσεις των μαθητών/τριων μας.


Επιμορφωτική Συνάντηση με Δρ. Μαρία Χρίτη

Την Τρίτη 12/12 επισκέφθηκε το σχολείο μας η δρ Μαρία Χριτη, διδάσκουσα στο Τμήμα Φιλολογίας ΑΠΘ, και πραγματοποίησε δύο επιμορφωτικές συναντήσεις. Στους μαθητές και τις μαθήτριες του Γ3 παρουσίασε και σχολίασε διαδραστικά ένα εκπαιδευτικό ιστορικο-γλωσσολογικό ντοκιμαντέρ, ενώ μαζί με τα μέλη του Ομίλου Δημιουργικής Γραφής μέσω Τέχνης και Ρητορικής διερεύνησε την ετυμολογία χαρακτηριστικών ελληνικών λέξεων και τα ταξίδια τους στις διάφορες ξένες γλώσσες. Στο τέλος της συνάντησης τα παιδιά αξιοποίησαν κάποιες από τις λέξεις για τη συγγραφή μικρων ιστοριών και ποίησης slam. Την ευχαριστούμε θερμά που μας αποκάλυψε τις ετυμολογικές συνδέσεις μεταξύ λέξεων, που εκ πρώτης όψεως φαντάζουν άσχετες, και έτσι μπόρεσαν οι μαθητές/μαθήτριες να συνειδητοποιήσουν και βιωματικά τον πλούτο της ελληνικής γλώσσας.





Πρωινή Ζώνη Γυμναστικής

Με γνώμονα την επιστημονική θέση ότι η συστηματική αερόβια άσκηση προσφέρει πολυάριθμα οφέλη στον άνθρωπο, αναφορικά με την σωματική του και ψυχική του υγεία, αποφασίστηκε για πρώτη φορά στην ιστορία τού σχολείου η καθιέρωση πρωινής ζώνης γυμναστικής για τους μαθητές του. Με πρωτοβουλία τού γυμναστή, μαθητές όλων των τάξεων καλούνται να συμμετέχουν σε δραστηριότητες συμβάλλουσες τόσο στην αερόβια ικανότητα, όσο και στην μυϊκή δύναμη. Η πρωινή ζώνη ξεκινάει στις 7:30 και σταματάει στις 8:05, πέντε λεπτά πριν το πρώτο κουδούνι. Κι επειδή η ενασχόληση με την άσκηση δεν είναι υπόθεση μόνον των παιδιών, αλλά όλων των ανθρώπων ανεξαρτήτου ηλικίας, καλούνται επίσης γονείς και καθηγητές να στηρίξουν την προσπάθεια συμμετέχοντας κι αυτοί στην πρωινή μας γυμναστική!



Επιμόρφωση εκπαιδευτικού στη Φιλανδία


Από 21/10/2023 έως και 28/10/2023 ο μόνιμος εκπαιδευτικός του σχολείου μας Παράσχου Θεόδωρος μετακινήθηκε στο Ελσίνκι της Φινλανδίας για συμμετοχή σε σεμινάριο κατάρτισης με τίτλο “Digital Media Literacy: Essential Skills for the Digital Age” στο πλαίσιο υλοποίησης εγκεκριμένου Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+/Δράση ΚΑ1 του 1ου Πειραματικού Γυμνασίου.
Οι στόχοι που είχαν τεθεί από τον φορέα υλοποίησης του σεμιναρίου ήταν:
να κατανοήσουν οι συμμετέχοντες το ρόλο των παραδοσιακών και ψηφιακών μέσων, να αποκτήσουν τη δεξιότητα να αξιολογούν την ποιότητα των μέσων, να αντιληφθούν την επιχειρηματική πλευρά των μέσων για να γίνουν πιο συνειδητοποιημένοι καταναλωτές, να μάθουν γιατί η ιδιωτικότητα στο διαδίκτυο έχει σημασία (ακόμα και αν δεν κάνουμε τίποτα κακό), να εντοπίζουν τις ψεύτικες ειδήσεις, να δημιουργήσουν δραστηριότητες που θα βοηθήσουν τους μαθητές μας να προβληματιστούν σχετικά με το ρόλο των ψηφιακών μέσων στην καθημερινή τους ζωή και να μπορούν να εμπνεύσουν έναν νέο, κριτικό και συνειδητοποιημένο τρόπο κατανάλωσης των προϊόντων των μέσων ενημέρωσης.






Επιμορφωτική Τηλεδιάσκεψη: "Ενίσχυση Αυτοπεποίθησης"

Το σχολείο μας συμμετέχει φέτος στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα "Achieve Greece" που υλοποιείται σε περισσότερες από 10 χώρες και που στόχο έχει την ανάπτυξη οριζόντιων δεξιοτήτων των μαθητών, στην ενίσχυση της αυτοπεποίθησης και στην καλλιέργεια ουσιαστικών σχέσεων στο σχολείο.




Ραντεβού με τον Caravaggio

Ευχαριστούμε θερμά την ιστορικό τέχνης κ. Δήμητρα Γεωργουδάκη, που επισκέφτηκε τον «Όμιλο Δημιουργικής Γραφής μέσω Τέχνης και Ρητορικής» και μας μίλησε για τη ζωή και το έργο του Ιταλού ζωγράφου Michelangelo Merisi da Caravaggio (τέλη 16ου-αρχές 17ου αι.), περισσότερο γνωστού ως Caravaggio. Το έργο του θα αποτελέσει αφορμή για δραστηριότητες δημιουργικής γραφής.





Η Φύση του Διαστήματος

Στις 12 Οκτωβρίου 2023, οι μαθητές του τμήματος Α4 και στο πλαίσιο του μαθήματος της Τεχνολογίας και της Πληροφορικής, είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν με την κυρία Δήμητρα Στεφούδη, καθηγήτρια του Διαστημικού Δικαίου, στο Πανεπιστήμιο του Λέιντεν της Ολλανδίας. Η τηλεδιάσκεψη έγινε μέσω της πλατφόρμας Tipping Point και οι μαθητές συζήτησαν με την επιστήμονα για τη φύση του διαστήματος, για το πως κάποιος μπορεί να ταξιδέψει σε αυτό, καθώς και για την εκπαιδευτική της διαδρομή και τη φύση της εργασίας της.





Επίσκεψη Αμερικάνων Καθηγητών Αρχαίων Ελληνικών


Με ιδιαίτερη χαρά υποδεχτήκαμε σήμερα την κ. Clara Hardy, καθηγήτρια Κλασικών Σπουδών στο Carleton College στο Northfield της Minnesota, και τον κ. Rob Hardy, συνεργάτη ερευνητή Κλασικών Σπουδών στο ίδιο Κολλέγιο των ΗΠΑ. Οι Αμερικανοί καθηγητές συναντήθηκαν με τα τμήματα Β1 και Γ3 του σχολείου μας και με τον Όμιλο Δημιουργικής Γραφής και συζήτησαν με τους μαθητές/τις μαθήτριες για την Ερασμιακή προφορά των αρχαίων ελληνικών, τις διαφορές της με τη νεοελληνική προφορά, καθώς και για τη διάδοση των αρχαιοελληνικών σπουδών στην Αμερική και τις διαφορές των δυο εκπαιδευτικών συστημάτων. Τους ευχαριστούμε θερμά για την ανταλλαγή απόψεων και για την παρουσία τους στο σχολείο μας.



Επιμορφωτική Τηλεδιάσκεψη: "Marketing"

Την Τρίτη 10 Οκτωβρίου οι μαθητές και οι μαθήτριες του τμήματος του Β1 στο πλαίσιο του μαθήματος της Τεχνολογίας και της Πληροφορικής πραγματοποίησαν τηλεδιάσκεψη με τον σύμβουλο επιχειρήσεων σε θέματα Μάρκετινγκ για την ανάπτυξη Μικρών & Μεσαίων Επιχειρήσεων, κ. Θέμη Σαρανταένα. Η συνάντηση έγινε μέσω της πλατφόρμας και του προγράμματος Tippng Point. Τα παιδιά, των οποίων η συμμετοχή ήταν υποδειγματική, έκαναν πρωτότυπες ερωτήσεις και έλαβαν αξιόλογες και εντυπωσιακές απαντήσεις. Ενθουσιάστηκαν με την ευκαιρία που είχαν να μιλήσουν και να πάρουν συμβουλές από έναν άνθρωπο που ταυτόχρονα με την εταιρία συμβουλευτικής που διατηρεί, είναι συγγραφέας βιβλίων, παραγωγός ραδιοφωνικών εκπομπών και όχι μόνο.



Το Θέατρο ως Εκπαιδευτικό Εργαλείο

Η Γερμανίδα θεατροπαιδαγωγός Bettina Frank, τα ενδιαφέροντα της οποίας επικεντρώνονται στη χρήση του θεάτρου ως εκπαιδευτικού εργαλείου για τη διδασκαλία δύσκολων και συχνά συνταρακτικών ιστορικών θεμάτων, όπως το Ολοκαύτωμα και ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, επισκέφτηκε σήμερα το σχολείο μας και αλληλεπίδρασε με τους μαθητές και τις μαθήτριες του Γ1. Μέσα από το θεατρικό παιχνίδι διερεύνησε τις ιστορικές γνώσεις των παιδιών και συζήτησε μαζί τους για τα ιστορικά τους ενδιαφέροντα και την τύχη των Κρητών Εβραίων. Η κ. Frank βρέθηκε στην Κρήτη, για να πάρει μέρος στο πρωτότυπο πρότζεκτ του Εβραϊκού Πολιτιστικού Κέντρου Ariowitsch-Haus της Λειψίας και της Συναγωγής Ετς Χαγίμ των Χανίων με τίτλο «Ανέμελες διακοπές δίπλα στις γκρίζες σκιές της ιστορίας», που χρηματοδοτείται από το Υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας. Τον Απρίλιο, που θα επισκεφτεί ξανά τα Χανιά για το ίδιο πρότζεκτ, θα συνεχίσει τη συνεργασία με το σχολείου μας κάνοντας βιωματικά εργαστήρια που εμπλέκουν το θεατρικό παιχνίδι με την ιστορική γνώση και μνήμη. Την ευχαριστούμε θερμά για τη σημερινή μας συνάντηση.




Επίσκεψη Αστροναύτη της NASA

Είχαμε τη μοναδική ευκαιρία και την τιμή να φιλοξενήσουμε σήμερα στο σχολείο δύο κορυφαίους επιστήμονες, τον αστροναύτη της NASA Astronauts κ. Stanley Love, και την νευροεπιστήμονα με ειδίκευση στις επιστήμες του διαστήματος κ. Jancy Mc Phee που βρίσκονται αυτές τις μέρες στην πόλη μας στο πλαίσιο δράσεων συνεργασίας με το Πολυτεχνείο Κρήτης / Technical University of Crete. Μαζί τους ο αντιπρύτανης έρευνας και Καινοτομίας κ. Kostis Oungrinis και η κ. Marianthi Liapi, αρχιτέκτονας ερευνήτρια στο Πολυτεχνείο που συνέβαλαν και αυτοί στην συζήτηση. Παρών και ο κ. Antonis Vardakis, αντιδήμαρχος Παιδείας κ διά βίου μάθησης.

‘Μου αρέσει να επισκέπτομαι σχολεία και μέρη όπου οι άνθρωποι δεν έχουν σχέση με το διάστημα, δεν σκέφτονται γι αυτό. Έτσι έχω την ευκαιρία να μοιραστώ τον ενθουσιασμό και την χαρά για το τι συμβαίνει στο διάστημα’. Έτσι ξεκίνησε την ομιλία του ο κ. Love. Και σίγουρα είχε τους αποδέκτες σήμερα. Όλοι μας απολαύσαμε τη συζήτηση μαζί τους.
Οι μαθητές μας είχαν την χαρά να μυηθούν στον μακρινό χώρο του διαστήματος μέσα από τις απαντήσεις και το διάλογο που αναπτύχθηκε. Έθεσαν τις ερωτήσεις τους και άκουσαν τους δύο επιστήμονες να απαντούν με χιούμορ και αμεσότητα. Ποιες προκλήσεις αντιμετωπίζουν οι επανδρωμένες διαστημικές πτήσεις, πόση δύναμη μπορεί να έχει η συνέργεια και η δημιουργική σκέψη, τι απαιτείται για να σταδιοδρομήσει κάποιος στο χώρο αυτό, πόσο αξίζει να κυνηγάς τα όνειρα σου, πόσο αλλάζει την αντίληψη μας για τον κόσμο και τα σύνορα το να βλέπεις την γη από ψηλά; Αυτά ήταν κάποια από τα θέματα που τέθηκαν.
“Το διάστημα μας κάνει να νιώθουμε τη Γη σαν οικογένεια” και “πρέπει να φροντίσουμε όχι μόνο για την επιβίωση των αστροναυτών αλλά και για την ευεξία τους”, ήταν τα λόγια τους.
Τους ευχαριστούμε πολύ για την τιμή και τη χαρά.




Έκθεση για την Πυρηνική Σύντηξη

Το 1ο Πειραματικό Γυμνάσιο Χανίων, η παιδαγωγική ομάδα του περιβαλλοντικού προγράμματος «Πυρηνική Σύντηξη: η πράσινη ενεργειακή ανάσα;» και η ΔΔΕ Χανίων δια της Υπεύθυνης Σχολικών Δραστηριοτήτων, σας προσκαλούμε την Τρίτη 26 Σεπτεμβρίου 2023 και ώρα 12.30, στον αύλειο χώρο του Σχολείου μας για την παρουσίαση της μαθητικής έκθεσης φωτογραφίας με θέμα την Πυρηνική Σύντηξη.

Μαθητές και μαθήτριες της Β ́ και Γ ́ τάξης του 1ου Πειραματικού Γυμνασίου Χανίων, συνεργάστηκαν και ανέδειξαν δημιουργικά τις επιστημονικές τους ανησυχίες, αποτυπώνοντας φωτογραφικά εργαστηριακούς χώρους και όψεις του Ινστιτούτου Φυσικής Πλάσματος και Λέιζερ, του Πανεπιστημιακού Κέντρου Έρευνας και Καινοτομίας του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου. Σκοπός αυτής της έκθεσης, στο πλαίσιο του Περιβαλλοντικού Προγράμματος, είναι αφενός η ανάδειξη της αξίας της βασικής επιστημονικής έρευνας και τα οφέλη της πυρηνικής σύντηξης και αφετέρου η ενημέρωση των κατοίκων της πόλης για ένα σημαντικό ενεργειακό ζήτημα.

«Είχαµε µια συνεργασία µε τους καθηγητές του Γυµνασίου έτσι ώστε να τους εξηγήσουµε τι είναι η σύντηξη και να την δώσουν στα παιδιά να την καταλάβουν µε τον δικό τους τρόπο . Είναι ευχάριστο που τα παιδιά συµµετείχαν στη δράση αυτή» δήλωσε ο κ. Γιάννης Φυτίλης επικ. Καθηγητής στο τµήµα Ηλεκτρονικών Μηχανικών του ΕΛΜΕΠΑ και µέλος του “Εργαστηρίου λέιζερ”


Δημιουργία Σεναρίου σε Ταινία Μικρού Μήκους

Την Τρίτη 19/12/2023 ομάδα μαθητων της Γ' Γυμνασίου παρακολούθησε δίωρο σεμινάριο συγγραφής σεναρίου για ταινία μικρού μήκους.
Επιμορφωτης ήταν ο κριτικός κινηματογράφου κ. Κώστας Κωνσταντινίδης, ο οποίος συζητησε με τα παιδιά τις δυσκολίες αλλά και τις προκλήσεις της μετατροπής ενός λογοτεχνικού κειμένου σε σενάριο. Τον ευχαριστούμε θερμά.




Βιβλία Μαζί

ΒΙΒΛΙΑ ΜΑΖΙ, Τετάρτη 24 Ιανουαρίου 2024 στα Χνάρια του Κουρσάρου Μπαρμπαρόσα, του Σπύρου Πετρουλάκη. Η Δ' τάξη του Δημοτικού Σχολείου Στερνών συναντήθηκε με το Β2 του σχολείου μας και διάβασαν παρέα! Είχε προηγηθεί η μελέτη των δύο πρώτων κεφαλαίων κι όταν έγινε η συνάντηση οι μαθητές συνέχισαν με ομαδικές τεχνικές ανάγνωσης στα επόμενα. Το εργαστήριο εικαστικών του 1ου Πειραματικού Γυμνασίου Χανίων πλαισίωσε τη δράση με ένα ζωγραφικό πειρατικό παιχνίδι. Χρησιμοποιώντας ζάρια έφτιαξαν πειρατές και το Σαλή με έναν μοναδικό τρόπο! Οι μικροί μαθητές της Δ' δημοτικού συνέχισαν με το κυνήγι θησαυρού που περιγράφεται στο βιβλίο στην παλιά πόλη των Χανίων. Ευχαριστούμε τη δασκάλα κ. Δέσποινα Νικολούδη για την άψογη συνεργασία και περιμένουμε με χαρά την επόμενη συνάντηση για να ολοκληρώσουμε παρέα το βιβλίο. Το μάθημα φυσικής αγωγής στο Γυμνάσιο που ζητήσατε σχεδιάζεται ήδη!



Η Συγγραφέας και Παιδαγωγός Μαρίζα Ντεκάστρο στα Χανιά

Πατήστε πάνω στην εικόνα για να διαβάσετε το σχετικό άρθρο




Σχολική Ημερίδα για τη Βία στο Σχολείο

Το 1ο Πειραματικό Γυμνάσιο Χανίων και η Σχολική μας Βιβλιοθήκη «Αρετούσα» συνδιοργάνωσαν με την Περιφέρεια Κρήτης και την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, σχολική ημερίδα με θέμα: «Μορφές βίας μέσα στο σχολείο και λύσεις αγάπης μέσα από το βιβλίο» το Σάββατο 2 Μαρτίου 2024.

Αναλυτικό Πρόγραμμα της Ημερίδας εδώ

Υποδεχτήκαμε τον ψυχίατρο, ψυχαναλυτή και συγγραφέα, Νίκο Σιδέρη, ως κεντρικό ομιλητή, με θέμα εισήγησης: «Δύναμη και Βία στην Εφηβεία». 

Πραγματοποιήθηκαν επίσης εξειδικευμένες ομιλίες επίσης από την Δρ. Κατερίνα Βενιανάκη (Ειδικό Διδακτικό Προσωπικό, Τμήμα Ψυχολογίας, Πανεπιστήμιο Κρήτης) και τη συγγραφέα και φιλόλογο, Αργυρώ Μουντάκη.

Στην ημερίδα συμμετείχαν άλλα πέντε σχολεία της πόλης των Χανίων, με ομάδες μαθητών που παρουσίασαν βιβλία με θέμα τον σχολικό εκφοβισμό, μέσα από μία ποικιλία δρώμενων (θέατρο, χορό, τραγούδι, βίντεο, ποίηση, δημιουργική γραφή): Δημοτικό Σχολείο Περιβολίων, Γυμνάσιο Αλικιανού, 1ο Γυμνάσιο Ελευθερίου Βενιζέλου, Γυμνάσιο Νέας Κυδωνίας, Γενικό Λύκειο Ελευθερίου Βενιζέλου.

Τέλος μέλη από την Α’ Λέσχη Ανάγνωσης Ενηλίκων της Δημοτικής Βιβλιοθήκης Χανίων μας τίμησαν με τη συμμετοχή τους στην ημερίδα, όπως επίσης και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων με την ευγενική παραχώρηση για προβολή δύο ταινιών μικρού μήκους.





Μαθητικός Διαγωνισμός Slam Poetry

Πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 14.03.2024 στην αίθουσα εκδηλώσεων του 1ου Πειραματικού Γυμνασίου Χανίων ο 1ος Διαγωνισμός Ποίησης Σλαμ (slam poetry) από τα μέλη του Ομίλου Δημιουργικής Γραφής μέσω Τέχνης και Ρητορικής με θεατές τα τμήματα Γ3, Β2 και μέρος του Β1. 

Μέσα από μια διαδραστική διαδικασία με ουσιαστικό τον ρόλο του κοινού και της κριτικής επιτροπής, οι νεαροί ποιητές και ποιήτριες εξέφρασαν βιώματα, συναισθήματα και προβληματισμούς ερμηνεύοντας ποιήματα για τον εκφοβισμό, την ξενοφοβία, τους πρόσφυγες, την περιβαλλοντική καταστροφή, αλλά και για τον έρωτα και τις εφηβικές ανησυχίες. 

Τα παιδιά με το περιεχόμενο και την εκτέλεση των ποιημάτων τους κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον του ακροατηρίου αγγίζοντάς το, ενώ διαγωνιζόμενοι και κοινό απόλαυσαν τη διαδικασία. Από τους 17 διαγωνιζόμενους οι 5 που πέρασαν στον Β΄ Γύρο είναι οι: Αλιγιζάκη Αγγελική (1η θέση), Βεργάκης Νικόλας (2η θέση), Γιαΐτση Σοφηλία (3η θέση), Ριτζάκη Κωνσταντίνα (4η θέση) και Στραβοπόδη Μαριτίνα (5η θέση). Θερμά συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά!







Τηλεδιάσκεψη για την Τεχνητή Νοημοσύνη

Μαθητές και μαθήτριες της Γ τάξης είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν μία πολύ ενδιφέρουσα και ουσιαστική για τη μελλοντικά τους βήματα, διάλεξη από τον Καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης και ειδικό σε θέματα Τεχνητής Νοημοσύνης Κο Ιωάννη Τσαμαρδίνο.

Παρουσιάστηκαν θέματα όπως: ποια είναι η επίδραση της Τεχνητής Νοημοσύνης στα σύγχρονα επαγγέλματα, πως πρέπει να προετοιμαστεί και ποιες δεξιότητες να αποκτήσει ένας νέος/α για να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις του αύριο, τελικά πρέπει να ακολουθήσω αυτό που με εκφράζει και γιατί;


Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης με το Σύλλογο ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ

Την Πέμπτη 21 Μαρτίου 2024 τα τμήματα Β3 και Α4 επισκέφθηκαν το Σύλλογο ΟΡΙΖΟΝΤΑ. Τα παιδιά γιόρτασαν την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης μαζί με έναν σύλλογο που δίνει ανάσα ζωής στην πόλη. Ευχαριστούμε θερμά για την εμπειρία τις Κυρίες Χριστίνα Βεριβάκη και Χρυσούλα Καζάκου. Ευχαριστούμε το Σύλλογο που είναι ποίηση για την πόλη μας

 

Η Γερμανίδα θεατροπαραγωγός Bettina Frank στο σχολείο μας

Τη Δευτέρα 1 Απριλίου 2024, για 2η φορά κατά το σχολικό έτος 2023-2024, η κ. Bettina Frank επισκέφτηκε το σχολείο μας, συνοδευόμενη αυτή τη φορά από τη θεατροπαιδαγωγό Κατερίνα Σαμαρά. Οι δυο θεατροπαιδαγωγοί  συναντήθηκαν με το Γ1 τμήμα του σχολείου, οι μαθητές-τριες του οποίου μέσα από θεατρικά παιχνίδια ανέπτυξαν ενσυναίσθηση σχετικά με τα τραυματικά γεγονότα του Ολοκαυτώματος. Τις ευχαριστούμε θερμά γι’ αυτήν την εμπειρία.








Η συγγραφέας Αγγελική Δαρλάση στο σχολείο μας

Με ιδιαίτερη χαρά υποδεχτήκαμε το πρωί της Πέμπτης 4 Απριλίου 2024 στο σχολείο μας την Αγγελική Δαρλάση, την Ελληνίδα υποψήφια συγγραφέα για το Διεθνές Βραβείο Άντερσεν 2024, που αποτελεί τη μεγαλύτερη διάκριση για συγγραφείς παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας και θεωρείται το μικρό Νόμπελ Λογοτεχνίας. Είχε ήδη προηγηθεί η διδασκαλία του μυθιστορήματός της «ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΣΤΟ ΘΕΩΡΕΙΟ» σε τμήματα της Β΄ και Γ΄ τάξης του σχολείου μας. Πρόκειται για ένα πολυβραβευμένο μυθιστόρημα, το οποίο η διεθνής επιτροπή του βραβείου Άντερσεν συμπεριέλαβε στη λίστα με τα 20 βιβλία που αξίζει να μεταφραστούν σε όλες τις γλώσσες! 

Η συγγραφέας συναντήθηκε αρχικά με παιδιά της Γ΄ Γυμνασίου και του Ομίλου Δημιουργικής Γραφής, απάντησε στις ερωτήσεις τους και έκαναν μαζί παιχνίδια δημιουργικής γραφής για το πώς μπορεί κανείς να διαμορφώσει έναν λογοτεχνικό χαρακτήρα, συνδυάζοντας πραγματικά και φανταστικά στοιχεία. Στη συνέχεια η συγγραφέας αλληλοεπίδρασε με μαθητές/τριες της Β΄ Γυμνασίου και είδε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις εργασίες των παιδιών με αφορμή το «Αγόρι στο θεωρείο». 

Την ευχαριστούμε θερμά γι’ αυτή τη συνάντηση.




Μουσείο Τυπογραφίας - Πολιτισμικό "stop" στο Ρατσισμό και την Ξενοφοβία

Μήνυµα πολιτισµού απέναντι στον ρατσισµό και στην ξενοφοβία έστειλαν µαθητές από 4 σχολεία των Χανίων που συµµετείχαν στο “Μαθητικό φεστιβάλ κατά του ρατσισµού και της ξενοφοβίας” το πρωί της Παρασκευής στο “Μουσείο Τυπογραφίας Γιάννη και Ελένης Γαρεδάκη”.

Με ποιήµατα, κείµενα, µουσική και σκετς… 120 µαθητές έδειξαν τη δύναµη του πολιτισµού απέναντι σε κάθε µισαλλόδοξη και µισάνθρωπη πρακτική.
Για µια «από τις πιο ωραίες εκδηλώσεις που έχουν γίνει ποτέ στο Μουσείο Τυπογραφίας γιατί έγιναν από τη νεολαία. Μια νεολαία που ελπίζουµε ότι θα δηµιουργήσει ένα κόσµο καλύτερο από το σηµερινό», έκανε λόγο ο ιδρυτής του Μουσείου κ. Γιάννης Γαρεδάκης.
Το φεστιβάλ πραγµατοποιήθηκε στο πλαίσιο εορταστικού διηµέρου, µε “Μαθητικό Φεστιβάλ κατά του ρατσισµού και της ξενοφοβίας” στις 17 Μαΐου και δωρεάν είσοδο για το κοινό στις 18 Μαΐου, µε αφορµή τη ∆ιεθνή Ηµέρα των Μουσείων (18 Μαΐου 2024), µε θέµα του ICOM “Μουσεία για την εκπαίδευση και την έρευνα”.


Ποιήµατα, τραγούδια και ιστορίες από τις πατρίδες καταγωγής τους ανέδειξαν οι µαθητές του 1ου Πειραµατικού Γυµνασίου Χανίων, που στη συνέχεια παρουσίασαν το δρώµενο: “Η πολυπολιτισµική καρδιά του σχολείου µας: Όλοι ενωµένοι σε ένα µοναδικό παζλ”, µε τη συµµετοχή µαθητών από διάφορες χώρες του κόσµου.

Ένα ποίηµα της γιαγιάς της από τη πλευρά της µητέρας της που κατάγεται από το Σότσι της Ρωσίας παρουσίασε η Αγγελική Αλυγιζάκη. «Το ποίηµα µιλάει για την οµορφιά της φύσης και τη Ρωσία!», µας είπε η µαθήτρια συµπληρώνοντας πως «οι συµµαθητές µου δείχνουν το ενδιαφέρον για τη χώρα αυτή. Είναι πολύ σηµαντικό για µένα η διαπολιτισµικότητα, να καταλάβουµε δηλαδή ότι όλοι είµαστε άνθρωποι ανεξάρτητα του χρώµατος, της εθνικότητας, της γλώσσας που µιλάµε».
Στο ίδιο µήκος κύµατος και ο Αρζίλ, µε τον πατέρα του να κατάγεται από το Λίβανο και τη µητέρα του από τη Θήβα. Όπως εξήγησε ο µαθητής «ο πατέρας µου ήλθε στην Ελλάδα πριν 35 χρόνια για να σπουδάσει, γνώρισε τη µητέρα µου και έκανε οικογένεια. ∆υστυχώς στο Λίβανο έχω πάει µόνο δύο φορές όταν ήµουν πολύ µικρός και δεν θυµάµαι και πολλά πράγµατα». Ο Αρζίλ παρουσίασε ποιήµατα του πατέρα του κερδίζοντας το χειροκρότηµα των παριστάµενων. «Αυτές οι εκδηλώσεις είναι χρήσιµες! Έχουμε πολύ καλή επαφή µε τα παιδιά ανεξάρτητα από τη χώρα καταγωγής τους», κατέληξε.


Μαθήτρια στο 1ο Πειραµατικό Γυµνάσιο και η Άννα Κουµπάνοβα, µε καταγωγή και των δύο γονιών της από την Τσεχία. «Ζούµε τα τελευταία χρόνια στα Χανιά, µου αρέσει εδώ αν και θα ήθελα στο µέλλον να πάω και στην Τσεχία. Τα παιδιά µε ρωτάνε για τη χώρα µου, τη γλώσσα µας, τα µνηµεία της. Είναι πολύ σηµαντικές αυτές οι εκδηλώσεις γιατί µας βοηθούν να καταλάβουµε χρήσιµα πράγµατα από τη ζωή», επισήµανε η µαθήτρια που παρουσίασε ένα ποίηµα για τα βουνά της πατρίδας της. Την επιμέλεια είχαν οι Λιγκουνάκη Νεκταρία, καθηγήτρια Αγγλικής Φιλολογίας και Απαλάκη Αργυρώ, καθηγήτρια Γαλλικής Φιλολογίας.


Το Παγκάκι - Make It Real Once

Μία πολύ ωραία εμπειρία Τρισδιάστατης (3Δ) Σχεδίασης και Εκτύπωσης είχαν την ευκαιρία να βιώσουν πέντε μαθητές του σχολείου μας υπό την καθοδήγηση του Καθηγητή Πληροφορικής Κουνελάκη Μιχαήλ στη διάρκεια του Β τετραμήνου 2023-24. Στόχος της ομάδας μας ήταν να σχεδιάσουμε από την αρχή ένα πρωτότυπο αλλά και λειτουργικό Παγκάκι χρησιμοποιώντας εργαλεία 3Δ σχεδίασης (Autodesk Tinkercad) για να παρουσιαστεί στο 1ο Διαγωνισμό 3Δ Σχεδίασης και Εκτύπωσης "M.I.R.O" που με επιτυχία διοργάνωσε το 7ο Γυμνάσιο χανίων.


Το Παγκάκι του 1ου Πειραματικού Γυμνασίου Χανίων συγκέντρωσε επάνω του πολλά βλέματα και αξιόλογες κριτικές διότι τόσο η λειτουργικότητά του όσο και η μορφή του ήταν πολύ πρωτότυπη. 
Στόχος μας ήταν να σχεδιάσουμε και έπειτα να εκτυπώσεουμε σε 3Δ μορφή ένα Παγκάκι με μορφή Βιβλίου (σε ανεστραμμένη διάταξη) για να τονίσουμε τη σημασία του βιβλίου στις μέρες μας που απειλείται από τον καταιγισμό εικόνων και βίντεο μέσα από τις σύγχρονες ηλεκτρονικές συσκευές.


Ένα μεγάλο μπραβο σους μαθητές που συμμετείχαν στη διαδικασία αυτή, για το χρόνο και τη σκέψη που αφιέρωσαν, εκτός σχολικού ωραρίου.
Οι μαθητές: Χατζηδάκης Νίκος, Λαγουδάκης Γιάννης, Ντεμαρτσούκ Αλεξάνδρα, Χαροντάκης μανώλης και Παναγιωτάκης Μανώλης. Η ηλεκτρονική διεύθυνση του έργου είναι ΕΔΩ

Επιμόρφωση εκπαιδευτικού στη Φλωρεντία

Ο μόνιμος εκπαιδευτικός Μιχαήλ Κουνελάκης (ΠΕ86) από 21/04/2024  έως και 27/04/2023  μετακινήθηκε στη Φλωρεντία της Ιταλίας για συμμετοχή σε σεμινάριο κατάρτισης με τίτλο “Transforming Education: Integrating AI, AR, VR, and 3D Printing for Effective Learning” στο πλαίσιο υλοποίησης εγκεκριμένου Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+/Δράση ΚΑ1 του 1ου Πειραματικού Γυμνασίου Χανίων, με τίτλο: « Εκπαιδεύοντας τους Ευρωπαίους πολίτες του αύριο σε ένα Πειραματικό σχολείο»  και κωδικό : «2022-1-EL01- KA122-SCH-000077195»

Το σεμινάριο έχει ως κύριο στόχο να βοηθήσει τους συμμετέχοντες εκπαιδευτικούς να:

Χρησιμοποιούν τα εργαλεία AI (Τεχνητή Νοημοσύνη) στις τάξεις τους.
Διακρίνουν τις τεχνολογίες VR (Εικονική Πραγματικότητα) και AR (Επαυξημένη Πραγματικότητα) και να τις χρησιμοποιούν αποτελεσματικά για να δημιουργήσουν ελκυστικά σχέδια μαθημάτων.
Χρησιμοποιούν εργαλεία VR, AR για να συνδέσουν την πραγματική ζωή με περιεχόμενο που δημιουργείται από υπολογιστή (π.χ. για να απεικονίσουν μέρη, ζωντανά πράγματα, ζωή στο παρελθόν κ.λ.π)
Αναγνωρίσουν τους 3Δ (τρισδιάστατους) εκτυπωτές και τον τρόπο λειτουργίας τους.
Εξοικειωθούν με τους ιστότοπους του 3D Modelling (3Δ Σχεδίαση) και να δημιουργήσουν πρωτότυπο σχέδιο ενός τρισδιάστατου αντικειμένου.
Δημιουργήσουν έργα, δραστηριότητες και μαθήματα εμπλουτισμένα με 3D Modelling και Printing (Σχεδίαση και Εκτύπωση).





Επίσκεψη του Συγγραφέα Πέτρου Πανάου

Την Τρίτη 28 Μαΐου 2024, τελευταία μέρα των μαθημάτων, είχαμε τη χαρά και την τιμή να υποδεχτούμε στο σχολείο μας για δεύτερη συνεχή χρονιά τον κ. Πέτρο Πανάου, συγγραφέα και καθηγητή Παιδικής και Νεανικής Λογοτεχνίας στο University of Georgia, στην Αμερική. Αφορμή της επίσκεψης στάθηκε η κυκλοφορία του 2ου βιβλίου του «Επιχείρηση ΑΝΤΙ-ΛΟΓΟΣ: Το Μυστήριο του Κινητού 2», το οποίο αγκάλιασαν με ενθουσιασμό οι μαθητές και οι μαθήτριες.
 
Ο κ. Πανάου είχε δύο δίωρες συναντήσεις με ομάδες παιδιών από όλα τα τμήματα του σχολείου και υλοποίησε μαζί τους διαδραστικό «ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗΣ ΦΑΝΤΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗΣ ΓΡΑΦΗΣ», που κινητοποίησε και ενέπλεξε ενεργά τα παιδιά. Στη συνέχεια οι εκπαιδευτικοί του σχολείου παρακολούθησαν σεμινάριο με θέμα «ΙΔΕΕΣ ΚΑΙ ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΕΝΔΥΝΑΜΩΣΗ ΤΟΥ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΩΘΗΣΗ ΤΗΣ ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑΣ ΣΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ». Τον ευχαριστούμε θερμά για την πολύτιμη αλληλεπίδραση και ανυπομονούμε για την επόμενη συνάντηση.





Ημερίδα Φιλαναγνωσίας

Το Σάββατο 1 Ιουνίου 2024 πραγματοποιήθηκε από τη Διεύθυνση Α/θμιας Εκπαίδευσης Χανίων και τις αντίστοιχες συμβούλους εκπαίδευσης στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων ΗΜΕΡΙΔΑ ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑΣ με τίτλο «Η Λογοτεχνία στο Σχολείο - Ταξίδια Φιλαναγνωσίας: Δημιουργικές Συναντήσεις». Κεντρικοί ομιλητές ήταν ο κ. Πέτρος Πανάου, Καθηγητής Παιδικής και Νεανικής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο Georgia, και η κ. Βασιλική Βασιλούδη, Επίκουρη Καθηγήτρια Παιδικής Λογοτεχνίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. 

Παράλληλα παρουσιάστηκαν ποικίλες και πρωτότυπες δράσεις φιλαναγνωσίας εκπαιδευτικών της Α/θμιας Εκπαίδευσης Χανίων, που ενέπνευσαν όλους και όλες. Στην ημερίδα συμμετείχαν και δύο φιλόλογοι του σχολείου μας με θέματα εισηγήσεων «Τα ψηφιακά εργαλεία στην υπηρεσία της Φιλαναγνωσίας» και «Βιβλία Μαζί». Ευχαριστούμε ιδιαίτερα τη σύμβουλο εκπαίδευσης κ. Αθηνά Ντούλια, που είναι πάντα αρωγός και συνοδοιπόρος στα λογοτεχνικά δρώμενα του σχολείου μας, για την πρόσκληση συμμετοχής.





Αιωρούμενοι Κύβοι

Αιωρούμενοι κύβοι με κείμενα και φωτογραφίες επιφανών προσώπων με ιδιαιτερότητες. Στο πλαίσιο του εργαστηρίου δεξιοτήτων (άξονας διαφορετικότητα αλληλοσεβασμός) 
Ένας τρόπος η γνώση να "πέφτει από τον ουρανό" και να μαθαίνουμε διασκεδάζοντας. 





Γυμνάζομαι και Συνεργάζομαι

Κάθε Δευτέρα επραγματοποιείτο ένα επιπλέον μάθημα Φυσικής Αγωγής, διάρκειας 45 λεπτών, σχεδιασμένο από μένα, αποκλειστικά και μόνο για την ανάπτυξη δεξιοτήτων συνεργασίας. 
Η ομάδα μαθητών/μαθητριών που το παρακολούθησε, επιλεγόταν με μοναδικό κριτήριο την τήρηση εκ μέρους των παιδιών των πέντε κανόνων καλής συμπεριφοράς που είχα θέσει ήδη από την αρχή τής χρονιάς. 
Η σύνθεση τής ομάδας ήταν μεταβαλλόμενη προκειμένου να δοθεί σε αρκετά παιδιά η δυνατότητα να αναπτύξουν μέσα από την κίνηση συγκεκριμένες κοινωνικές δεξιότητες. Επιπλέον η ομάδα ήταν ολιγομελής (12 παιδιά) για να είναι πιο ελεγχόμενες οι συνθήκες πραγματοποίησης τού συγκεκριμένου μαθήματος. 
Κωνσταντίνος Κ. Χατούπης


Συνεργασία με το ΕΚΠΑ

Το 1ο Πειραματικό Γυμνάσιο Χανίων μέσω του «Ομίλου Δημιουργικής Γραφής και Ρητορικής» είχε την τιμή και τη χαρά να πάρει μέρος στο ερευνητικό έργο που επιτελείται από το Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης του ΕΚΠΑ με θέμα «Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και Ανθρωπιστικές Επιστήμες στο σχολείο: Λογοτεχνία, Δημιουργική Γραφή, Slam Poetry και Περιβάλλον» και να αποτελέσει ένα από τα ιδρυτικά μέλη ενός σχολικού Δικτύου. Τα μέλη του Ομίλου σε συνεργασία με την υπεύθυνη εκπαιδευτικό κατά το σχολικό έτος 2023-2024 δημιούργησαν slam poetry με την καθοδήγηση της Δρ. Ευαγγελίας Αραβανή (Σύμβουλος Καθηγήτρια «Δημιουργική Γραφή» στο Ε.Α.Π.) και της Καθηγήτριας Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης ΕΚΠΑ Μαρίας Δασκολιά, στο πλαίσιο αρχών της slam poetry για την ανάδειξη και έκφραση προσωπικών προβληματισμών τους γύρω από τη σύγχρονη κοινωνικο-περιβαλλοντική πραγματικότητα. Evelyn Aravani και Maria Daskolia σας ευχαριστούμε πολύ για την εμπιστοσύνη και το δημιουργικό αυτό ταξίδι.

Περισσότερες πληροφορίες

ΕΚΠΑ: Εργαστήριο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης - Προβολή ανακοίνωσης (uoa.gr)