Διδακτικές Επισκέψεις 2023-2024

Επιλέξτε προορισμό

Δημοτική Πινακοθήκη Γερμανικό Νεκροταφείο-Στοές
Φεστιβάλ Κινηματογράφου Πολυτεχνείο Κρήτης
Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο Ναυτικό Μουσείο Κρήτης
Tera Creta Ινστιτούτο Λέιζερ
Βοτανικό Πάρκο Γιορτή Χημείας
Επίσκεψη στο ΕΕΕΕΚ Στρατόπεδο Ραπτοπούλου-Μονή Αγ. Κυριακής
Το μάθημα της Φύσης: Νερό πηγή Ζωής Εσπερινό ΕΠΑ.Λ Πλατανιά
Βυζαντινή και Μεταβυζαντινή Συλλογή Χανίων - San Salvatore ΜΥΗΣ Αγυιάς
Σπίτι του Βενιζέλου - Ταμπακαριά - Αγία Μαγδαληνή Erasmus+ : CIHEAM
Πάρκο Χλωρίδας και Πανίδας Πολυτεχνείου - ΕΚΦΕ Επίσκεψη Ομίλων στο Παγκύπριο Γυμνάσιο


Γερμανικό Νεκροταφείο - Γερμανικές Στοές

Δύο προορισμούς άμεσα συνδεδεμένους με την ιστορία του τόπου μας είχαν την ευκαιρία να επισκεφτούν την Πέμπτη 30 Νοεμβρίου ομάδα μαθητών της Α Γυμνασίου. Πρώτη στάση οι γερμανικές στοές στον Πλατανιά. Κατασκευάστηκαν από τους Γερμανούς, με αναγκαστική εργασία του ντόπιου πληθυσμού, το 1942, κάτω από τον Ιερό ναό του Αγίου Δημητρίου. Πρόκειται για ένα υπόγειο σύμπλεγμα θαλαμών και στοών που χρησιμοποιήθηκε από τις δυνάμεις κατοχής για την αποθήκευση πυρομαχικών και πολεμικών εφοδίων κατα τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο. Μετά το τέλος του πολέμου, χρησιμοποιήθηκαν σαν αποθήκες τροφίμων, εξαιτίας του μικροκλίματος τους. Σήμερα λειτουργούν ως χώρος ιστορικής μνήμης των αγώνων των κρητικών για την ελευθερία. Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Κυριάκο για την ξενάγηση. Δεύτερη στάση το Γερμανικό νεκροταφείο στο Μάλεμε. Στο κοιμητήριο αυτό βρίσκονται οι τάφοι 4.465 στρατιωτών του Γερμανικού Στρατού, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν αλεξιπτωτιστές που σκοτώθηκαν κατά την Μάχη της Κρήτης, το Μάιο του 1941 στην γνωστή επιχείρηση 'Ερμής'.Το Νεκροταφείο ιδρύθηκε το 1974 από τον Γερμανό πρώην διοικητή Gericke. Στο χώρο αυτό έχουν ταφεί Γερμανοί στρατιώτες που έχασαν τη ζωή τους σε όλη την Κρήτ


Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων

Είχαμε την ευκαιρία να επισκευτούμε, με μαθητές της Α Γυμνασίου, τη Δημοτική Πινακοθήκη Χανίων και να θαυμάσουμε από κοντά τις εικαστικές δημιουργίες ενός μεγάλου κρητικού ζωγράφου, του Κωνσταντίνου Βολανάκη με τίτλο: Νόστος της θάλασσας, Έργα από τη Συλλογή του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη. Καθοριστική ήταν η συμβολή στην ξενάγηση αλλά και την επεξήγηση των έργων της Κας Αθηνάς Γιαννουλάκη, υπεύθυνης της Πινακοθήκης.




Πολυτεχνείο Κρήτης 

Στο πλαίσιο της συνεργασίας μας με το Πολυτεχνείο Κρήτης, πραγματοποιήσαμε διδακτική επίσκεψη με μαθητές της Α Γυμνασίου στο Εργαστήριο Διανεμημένων Πληροφοριακών Συστημάτων και Εφαρμογών με υπέυθυνο τον Αναπληρωτή Καθηγητή Κο Αντώνη Δεληγιαννακη. Εκεί οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να πειραματιστούν τόσο με εφαρμογές Επαυξημένης Πραγματικότητας αλλά και να συμμετάσχουν σε ένα πολυ ευχάριστο βιωματικό παιχνίδι μάθησης του Δυαδικού Συστήματος του Η/Υ. Ευχαριστούμε τον  Καθηγητής Κο Δεληγιαννάκη, τον Κο Μουμουτζή Νεκτάριο για την προετοιμασία και επίδειξη του βιωματικού παιχνιδιού αλλά κοι τους μεταπτυχιακούς φοιτητές της Καθηγήτριας Κας Αικατερίνης Μανιά που επεξήγησαν και παρουσίασαν στους μαθητές τις τεχνολογίες που βρίσκονται πίσω από τη δημιουργία εικονικών περιβαλλόντων.



Ναυτικό Μουσείο Κρήτης 

Είχαμε την ευκαρία να επισκεφτούμε με μαθητές της Α Γυμνασίου το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης και το Φρούριο Φιρκά. Η ξενάγηση πραγματοποιήθηκε από το προσωπικό του Μουσείου και πραγματικά μας εντυπωσίασε τόσο η ποικιλία των ναυτικών εκθεμάτων, η ναυτική ιστορία του τόπου μας όσο και η ιστορία της παλιάς πόλης των Χανίων με το Ενετικό της τείχος.





Ινστιτούτο Φυσικής Πλάσματος και Λέιζερ

Την Τετάρτη 6/12/23, επισκεφτήκαμε το Ινστιτούτο Φυσικής Πλάσματος & Λέιζερ - ΙΦΠΛ (IPPL - Institute of Physics Plasma & Lasers, https://ippl.hmu.gr/institute-gr/ ) του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ) στο Ρέθυμνο, με ομάδα 50 μαθητών και μαθητριών. Παρακολουθήσαμε διάλεξη του Δρ. Ιωάννη Φυτίλη, Ερευνητή του Ινστιτούτου Φυσικής Πλάσματος και Lasers και καθηγητή στο τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών της Σχολής Μηχανικών του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ., που επικεντρώθηκε στην πυρηνική σύντηξη και στα οφέλη της βασικής έρευνας. Ξεναγηθήκαμε στα εργαστήρια, των οποίων η θεμελίωση έγινε ώστε να συμβάλει στη μείωση εξωτερικά διεγειρόμενων κραδασμών, ενώ ο ηλεκτρομηχανολογικός εξοπλισμός επιτρέπει σταθερές συνθήκες, ώστε ο υψηλών προδιαγραφών επιστημονικός εξοπλισμός να μπορεί να λειτουργεί με την ακρίβεια που απαιτείται. Στο Ινστιτούτο, οι τρεις βασικοί τομείς έρευνας αφορούν: α) Αλληλεπίδραση laser με την ύλη/πλάσμα, β) Οπτοηλεκτρονικές διατάξεις παραγωγής πλάσματος και γ) Μοντελοποίηση και προσομοιώσεις.





Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης - Terra Creta

Την Παρασκευή 20 Οκτωβρίου στο πλαίσιο του μαθήματος της Τεχνολογίας που σχετίζεται με τη γραμμή παραγωγής και τη μελέτη της βιομηχανίας, οι μαθητές της β΄ τάξης του σχολείου είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν την εταιρία παραγωγής και συσκευασίας ελαιολάδου”Terra Creta”. Οι μαθητές ενημερώθηκαν για τον ψηφιακό τρόπο που παρακολουθείται η καλλιέργεια της ελιάς καθώς και το οργανόγραμμα και τον τρόπο λειτουργίας της εταιρείας. Επίσης ξεναγήθηκαν στους χώρους παραγωγής και τυποποίησης του ελαιολάδου και τέλος γεύτηκαν την πλούσια φιλοξενία που προσέφεραν η διεύθυνση και οι υπέροχοι άνθρωποι της “Τerra Creta”.
Στη συνέχεια, επισκεφθήκαμε την Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης (ΟΑΚ) το γνωστό ερευνητικό κέντρο Θεολογίας και Οικολογίας στο Κολυμπάρι. Εκεί μας υποδέχθηκαν οι συνεργάτες της Ακαδημίας, ο μηχανικός περιβάλλοντος κ. Αντώνης Καλογεράκης και ο Υπεύθυνος Βιβλιοθήκης της Ακαδημίας κ. Ιωάννης Μουντογιαννάκης. Μας ενημέρωσαν για τις ποικίλες επιστημονικές και περιβαλλοντικες δράσεις και πρωτοβουλίες της ΟΑΚ και μας ξεναγησαν στους χώρους της Ακαδημίας. Τους ευχαριστούμε για τη φιλοξενία.



Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων

Την Τρίτη 24/10/2023 ο Όμιλος Δημιουργικής Γραφής μέσω Τέχνης και Ρητορικής επισκεφτηκε τους χώρους του 11ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων και παρακολούθησε εργαστήριο Δημιουργικής Γραφής με αφορμή ταινίες μικρού μήκους. Εμφυχωτης ήταν ο δρ. Σταύρος Γρόσδος, επιστημονικός συνεργάτης και υπεύθυνος εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Φεστιβάλ. Σας ευχαριστούμε θερμά για τη μύηση στον παιγνιώδη τρόπο γραφής.




Στρατόπεδο ραπτοπούλου-Μονή Αγ. Κυριακής

Αυτές τις ημέρες οι μαθητές/τριες της Α΄ τάξης, είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν τις εγκαταστάσεις του στρατοπέδου Ραπτοπούλου το οποίο βρίσκεται στην Αγυιά Χανίων. Εκεί έγινε μια ενημέρωση για την συμβολή του στρατού στην άμυνα της χώρας. Επίσης πραγματοποιήθηκε μια παρουσίαση του υπό κατασκευή ομοιώματος ενός ελικοπτέρου Chinook CH-47 από τους αξιωματικούς της μονάδας.
Στη συνέχεια, οι μαθητές επισκέφθηκαν την μονή Αγ. Κυριακής Βαρύπετρου όπου ενημερωθηκαν για την περιβαλλοντικη δράση της μοναστικής κοινότητας και επισκέφθηκαν το Κέντρο Περιβαλλοντικης Εκπαίδευσης της μονής και περπάτησαν στα μονοπάτια της περιοχής.





Το μάθημα της Φύσης: Νερό πηγή Ζωής

Στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών δράσεων του σχολείου μας είχαμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε τους Αρμένους και τον Στύλο και μας δόθηκε η δυνατότητα να ανακαλύψουμε την σημασία του νερού στην ζωή μας, σήμερα και χθες.
Αρχικά περπατήσαμε την διαδρομή Φυσικής και Πολιτιστικής κληρονομιάς των Αρμένων που περιελάμβανε τις πηγές Πλατάνου, την Χαβούσα, την Παναγίτσα, τους Κριγούς, τον Νερόμυλο και την πλατεία με την εκκλησία του Άγιου Ιωάννη
Στους Αρμένους μας υποδέχτηκαν η κα Δήμητρα Καλλιβρετάκη συνταξιούχος εκπαιδευτικός και μέλος της συνέλευσης των Αρμένων για τις πηγές , η κα Πηνελοπη Γκίνη ξεναγός Πολιτιστικής και Φυσικής κληρονομιάς και η κα Φανή Καλούδη κάτοικος Αρμένων. Τις ευχαριστούμε για την θερμή φιλοξενία τους .
Η Κα Γκίνη με τα θεατρικά της δρώμενα, μας βοήθησε να συνειδητοποιήσουμε το σημαντικό ρόλο του νερού στη ζωή μας (φώτο-1).
Η Κα Καλλιβρετάκη μας ενημέρωσε για την σημασία των πηγών των Αρμένων τόσο για τους κατοίκους του χωριού όσο για τα χωριά του Αποκόρωνα αφού από αυτές εξασφαλίζουν πόσιμο νερό περισσότερα από είκοσι χωριά (φώτο-2)
Ανακαλύψαμε το ψυγείο που χρησιμοποιούσαν οι κάτοικοι των Αρμένων πριν από την εφεύρεση του ηλεκτρικού ψυγείου (φώτο-3)
Κατά την επιστροφή μελετώντας τον χάρτη που υπήρχε στο φύλλο εργασίας που μας δόθηκε από τους καθηγητές μας σε συνδυασμό με τις γνώσεις που έχουμε κατακτήσει από το σχολείο και τις παρατηρήσεις από την περιπλάνησή μας στη φύση ανακαλύψαμε ότι το νερό των πηγών Αρμένων και Στύλου προέρχονται από τα Λευκά όρη. Το νερό λοιπόν ρέει υπόγεια μέχρι τις πηγές και γι’αυτό το βλέπουμε να αναβλύζει από το υπέδαφος. Στη συνέχεια τα νερά των δυο πηγών ρέουν επιφανειακά δημιουργώντας τον ποταμό Κοιλιάρη . Αυτό είναι το ποτάμι που εκβάλει στην παραλία της Κυανής Ακτής στις Καλύβες.









Εσπερινό ΕΠΑ.Λ Πλατανιά


Επίσκεψη στο Εσπερινό ΕΠΑΛ του δήμου Πλατανιά  πραγματοποίησαν οι μαθητές της Γ' τάξης του σχολείου μας την Πέμπτη 25 Ιανουαρίου. Πλειάδα καθηγητών ενημέρωσαν για τα χαρακτηριστικά των ειδικοτήτων τους καθώς και την ποιότητα των εκπαιδευτικών υπηρεσιών που προσφέρονται στους ενήλικες μαθητές. Επίσης οι μαθητές μας είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στα πλείστα εργαστήρια του ΕΠΑΛ. Στη συνέχεια του προγράμματος της διδακτικής μετακίνησης οι μαθητές μετέβησαν στον νεόδμητο Ιερό Ναό του Αγίου Παϊσιου στο Αγροκήπιο και ενημερώθηκαν από τον εφημέριο Μηχανολόγο - Μηχανικό π. Ζαχαρία Καραταράκη για την διαδικασία ανέγερσης ενός νέου σύγχρονου κτιρίου και ποιοι επαγγελματίες ενασχολούνται για το λόγο αυτό.




Βυζαντινή και Μεταβυζαντινή Συλλογή Χανίων - San Salvatore

Το τμήμα Α2 επισκέφτηκε την Βυζαντινή και Μεταβυζαντινή συλλογή Χανίων και ξεναγήθηκαν από τον αρχαιολόγο κ. Ιωάννη Φαντακη. Οι μαθητές στο τέλος φωτογράφησαν το έκθεμα που τους έκανε την μεγαλύτερη εντύπωση. Πατήστε στην παρακάτω εικόνα για να δείτε το video που ετοίμασαν οι μαθητές.



Βοτανικό Πάρκο 

Με δύο τμήματα της Α' τάξης Γυμνασίου επισκεφτήκαμε το Βοτανικό Πάρκο Χανίων το Νοέμβριο 2023. Εκεί οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά βότανα της Κρητικής γης αλλά και να μάθουν για αυτά και τις ιδιότητές τους. Επίσης ακολούθησαν το μονοπάτι του Πάρκου και θαύμασαν την ποικιλομορφία του τοπίου αλλά και των δέντρων-φυτών που ευδοκιμούν στην περιοχή. Πολλά από αυτά ανήκουν σε είδη που ευδοκιμούν στη Μεσόγειο, την Αφρική και την Ασία.




ΜΥΗΣ Αγυιάς Χανίων

Με δύο τμήματα της Α' τάξης Γυμνασίου επισκεφθήκαμε τον Μικρό Υδροηλεκτρικό Σταθμό στην Αγυιά Χανίων. Οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά τον σταθμό, να καταλάβουν τον τρόπο λειτουργίας του αλλά και το όφελος που παρείχε σε ηλεκτρική ενέργεια στα Χανιά. Επίσης συμμετείχαν ενεργά σε βιωματικά εργαστήρια-πειράματα για την περαιτέρω κατανόηση της μετατροπής της κινητικής ενέργειας του νερού σε ηλεκτρική μέσω του φαινομένου του ηλεκτρομαγνητισμού. Τέλος περιηγήθηκαν και στην τεχνητή λίμνη για να δουν από κοντά την πορεία του νερού ως τον σταθμό.





Ταμπακαριά-Σπίτι Βενιζέλου-Αγία Μαγδαληνή

Με το τμήμα Α1 είχαμε την ευκαιρία να περπατήσουμε μία μοναδική διαδρομή της πόλης των Χανίων. Ξεκινήσαμε από το σχολείο μας και μέσω του παλιού λιμανιού κατευθυνθήκαμε προς την ιστορική συνοικεία Ταμπακαριά όπου κάποια χρόνια πριν υπήρχαν 80 περίπου βυρσοδεψεία (ταμπακαριά). Είχαμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε ένα από τα τελευταία που λειτουργούν και να μάθουμε για την επεξεργασία δέρματος (όπως γίνονταν παλιά αλλά και σήμερα). Έπειτα επισκεφτήκαμε το Σπίτι του Ελευθέριου Βενιζέλου όπου μπορέσαμε να δούμε προσωπικά αντικείμενα αλλά και αντικείμενα της οικίας του εκείνης της εποχής (αρχές 1900). Τέλος περιηγηθήκαμε στο παρκο και τον Ιερό Ναό της Αγίας Μαγδαληνής για να θαυμάσουμε από κοντά την μοναδική της αρχιτεκτονική. Σχετικό video εδώ.






Επίσκεψη CIHEAM - Erasmus+

Στο πλαίσιο του προγράμματος Erasmus KA122 που υλοποιεί το σχολείο μας, επισκέφτηκαμε σήμερα το CIHEAM, με ομάδα εκπαιδευτικών κ μαθητών από το Γυμνάσιο Φανερωμένης στη Λάρνακα της Κύπρου, που φιλοξενούμε αυτές τις μέρες στο σχολείο μας. Με πολύ έγνοια κ φροντίδα μας υποδέχτηκαν ο Στράτος και η Γιώτα. Μας μίλησαν για την τεράστια σημασία που έχει η κρητική διατροφή, καθώς προωθεί μια βιώσιμη, ηθική και κοινωνικά υπεύθυνη προσέγγιση που ευθυγραμμίζεται με τις απαιτήσεις στην υγεία, στην παραγωγή, στην γαστρονομία, στον τουρισμό και στο περιβάλλον. Οι μαθητές μας συμμετείχαν ενεργά στην προετοιμασία διαφόρων τοπικών εδεσμάτων, κάτι που πραγματικά απόλαυσαν. Οι δε γεύσεις, πραγματικά, υπέροχες! Μαγειρική εμπειρία, που ανέδειξε τον αγροδιατροφικό πολιτισμό του νησιού χαρακτήρισαν την δράση οι φιλοξενούμενοι μας.





Επίσκεψη στο Ε.Ε.Ε.Ε.Κ Χανίων

ΕΝΑ ΣΧΟΛΕΙΟ “ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ” ΜΕ ΧΑΡΩΠΑ ΠΑΙΔΙΑ
Στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών δράσεων του σχολείου μας, επισκεφτήκαμε το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης Χανίων (οι μαθητές και μαθήτριες του Β3 με τους εκπαιδευτικούς τους Χρήστο Μποτωνάκη, Δήμητρα Λυμπέρη, Ελένη Καλαϊτζή). Επιθυμούσαμε να επισκεφτούμε ένα σχολείο “διαφορετικό” όπως νομίζαμε, χωρίς να γνωρίζουμε ιδιαίτερα ποιες θα ήταν οι διαφορές. Το πώς βιώσαμε αυτή την εμπειρία υπερβαίνει όποια αρχική προσδοκία. Νιώθουμε και εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη για την εγκάρδια φιλοξενία των ανθρώπων, εκπαιδευτών και εκπαιδευόμενων, που συναντήσαμε. Οι μαθητές και μαθήτριες χωρίστηκαν σε ομάδες των πέντε και συνεργάστηκαν με εκπαιδευόμενους και εκπαιδευόμενες στα ενδιαφέροντα και πολύπλευρα Εργαστήρια (κηπουρικής, μαγειρικής, ζωγραφικής, κεραμικής, μουσικής). Σε αυτά τα Εργαστήρια, μάλιστα, συνειδητοποίησαν ακόμη περισσότερο τις προσωπικές τους κλίσεις και τα ενδιαφέροντα τους, καθώς και με ποιες δραστηριότητες νιώθουν χαρά. 

Λίγες μέρες μετά από την αυτή την εκπαιδευτική επίσκεψη, οι μαθητές και μαθήτριες του Β3, στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας, κατέγραψαν τις σκέψεις, τις απόψεις και τα συναισθήματά τους με μία τεχνική βιαστικής πεντάλεπτης γραφής, για να μην έχουν το περιθώριο να τις επεξεργαστούν και να είναι πιο κοντά στα βιώματά τους. Από αυτές τις καταγραφές “Συγκινηθήκαμε από το πώς νοιάζονται για αυτά τα παιδιά οι ειδικοί του σχολείου. Ένιωσα άγχος γα το επόμενο στάδιο της ζωής τους” (απουσία υποδομών μετά το Ε.Ε.Ε.Ε.Κ.). “Παρότι παλιότερα ένιωθα σαν να χώριζε ένα χάσμα τους <<φυσιολογικούς>> από τα παιδιά με ειδικές ανάγκες, τώρα νιώθω πώς, τελικά, δεν είμαστε τόσο διαφορετικοί. Τώρα νιώθω πιο κοντά σε αυτά τα παιδιά και πιστεύω πώς η κοινωνία έπρεπε να τα αγκαλιάσει”. “Ο λόγος που λυπόμουν είναι επειδή δεν δείχνουμε σε αυτά τα παιδιά την αγάπη και την κατανόηση που αξίζουν”. “Ήταν μια εμπειρία που δεν θα ξεχάσω ποτέ στη ζωή μου και θα ήθελα να ξαναπάω”. “Στο εργαστήριο μαγειρικής, παρατήρησα πως προσπαθούσαν να φτιάξουν τυροπιτάκια και δεν τα ένοιαζε αν το καταφέρουν”. “Κάναμε μεταφύτευση και ποτίσαμε τη δημιουργία μας”, “Γνώρισα μερικά από τα παιδιά, όχι μόνο τα ονόματά τους, αλλά και τα ενδιαφέροντά τους. Χαίρομαι που δεν είμαι από εκείνους που δεν δέχονται τη διαφορετικότητα”. “Είχαμε την τιμή να συνεργαστούμε και να κάνουμε διάφορες δραστηριότητες μαζί τους.” “Θέλουν να τα πλησιάσεις εσύ. Κάθε παιδί έχει τη δική του προσωπικότητα και τα ταλέντα του”. “Η προσωπική μου εμπειρία ήταν καλύτερη από ό,τι περίμενα”. ” “Θα προσπαθήσω να ξαναπάω για να νιώσουν ότι υπάρχουν άνθρωποι που τα αγαπούν και νοιάζονται για αυτά”. “Παρατηρώ ότι κατάλαβα πολλά σε εκείνο το σχολείο”. “Να σκεφτώ”. “Έμαθα”.





Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο

Το Α1 τμήμα του σχολείου μας είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί το Εργαστήριο Σχεδιομελέτης, Κατεργασιών και Αυτοματισμού του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου στη Χαλέπα Χανίων. Εκεί μας υποδέχτηκαν ο Αναπληρωτής Καθηγητής Κος Εμμανουήλ Μαραβελάκης και ο Υπ. Διδάκτωρ Κος Νίκος Μπολανάκης.
Ο Κος Μαραβελάκης μας παρουσίασε με έναν πολύ εντυπωσιακό και διαδραστικό τρόπο όλες τις τεχνολογίες που χρησιμοποιεί το Εργαστήριο που βασίζονται στην 3Δ (Τρισδιάστατη) Σχεδίαση, Σάρωση και Εκτύπωση αλλά και τα ερευνητικά έργα στα οποία έχει συμμετάσχει με πολλή μεγάλη επιτυχία.
Στη συνέχεια οι μαθητές έκαναν ερωτήσεις και συμμετείχαν σε ένα διαδραστικό κουίζ γνώσεων που αφορούσε στο έργο ΜΥΡΤΙΣ (Μύρτις είναι το όνομα που δόθηκε από τους αρχαιολόγους στην εντεκάχρονη κοπέλα που έμενε στην αρχαία Αθήνα τα σκελετικά υπολείμματα της οποίας ανακαλύφθηκαν σε μαζικό τάφο στον Κεραμεικό την περίοδο 1994–95 κοντά στον σταθμό του μετρό)

Η νικήτρια μαθήτρια είχε την ευκαιρία να κερδίσει ένα 3Δ μοντέλο του προσώπου της μέσω της 3Δ σάρωσης που της εφαρμόστηκε.





Γιορτή Χημείας

Τα τμήματα Β2 και Γ2 του σχολείου μας είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν τη Γιορτή Χημείας που διοργάνωσε το 2ο Γενικό Λύκειο Χανίων με πολλή μεγάλη επιτυχία στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων.
Οι εντυπώσεις και ο ενθουσιασμός των μαθητών/τριών καταγράφηκε και παρουσιάζεται στο παρακάτω αρχείο. Κάντε κλικ πάνω στην εικόνα για να δείτε το αρχείο.



Πάρκο Χλωρίδας και Πανίδας ΠΚ-ΕΚΦΕ

Με τον όμιλο περιβάλλοντος είχαμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε το Πάρκο Χλωρίδας και Πανίδας του Πολυτεχνείου Κρήτης και να παρατηρήσουμε τα φυτά και τα χαρακτηριστικά τους αλλά και το ΕΚΦΕ όπου με τη βοήθεια του θερμοκηπίου να μελετήσουμε το φαινόμενο της φωτοσύνθεσης μετρώντας συγκεντρώσεις διοξειδίου του άνθρακα και άλλα.


Επίσκεψη Ομίλων στο Παγκύπριο Γυμνάσιο

Μέλη του Ομίλου Αγγλικών «Προάγω την πολιτότητα μέσα από την αντιπαράθεση επιχειρημάτων-Promoting citizenship through debates» και του Ομίλου «Δημιουργικής Γραφής μέσω Τέχνης και Ρητορικής» του 1 ου Πειραματικού Γυμνασίου Χανίων πραγματοποίησαν εκπαιδευτική εκδρομή στην Κύπρο στις 25-28/04/2024 ύστερα από επίσημη πρόσκληση του Παγκύπριου Γυμνασίου Λευκωσίας, του αρχαιότερου εκπαιδευτηρίου μέσης εκπαίδευσης της Κύπρου (έτος ιδρύσεως 1812).


Την Παρασκευή 26/04/2024 επισκεφτήκαμε το Παγκύπριο Γυμνάσιο και εντυπωσιαστήκαμε από τις εγκαταστάσεις του με τη μεγάλη οργανωμένη σχολική βιβλιοθήκη, την ευρύχωρη αίθουσα εκδηλώσεων, τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό, τα Μουσεία εντός τους σχολείου (με την αρχαιολογική και νομισματική συλλογή, τις συλλογές παλαιών χαρτών και παλαιών όπλων, την πινακοθήκη και το μουσείο φυσικής ιστορίας), την υπόγεια κρύπτη, όπου γίνονταν συναντήσεις μελών της Φιλικής Εταιρείας, τον τεράστιο και φιλικό προς τους μαθητές/τριες προαύλιο χώρο του και πάνω απ’ όλα τη θερμή υποδοχή και φιλοξενία της διευθύντριας, κ. Μαρίας Σταυρίδου Μόρφη και των εκπαιδευτικών Ηρακλειδίας Στυλιανού, Χριστιάννας Κάρμιου και Κατερίνας Λιγκουνάκη. Αφού έγινε ενημέρωση για την Εισβολή στην Κύπρο, μαθητές των δύο σχολείων αλληλοεπίδρασαν στη βιβλιοθήκη και έγραψαν κείμενα δημιουργικής γραφής, που συγκίνησαν όλους. Στη συνέχεια παρακολουθήσαμε εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο και την παρουσίαση της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων για τον αγώνα που γίνεται για την ανάκτηση, ταυτοποίηση και επιστροφή των λειψάνων στις οικογένειες των 2002 αγνοούμενων (492 Τουρκοκυπρίων και 1.510 Ελληνοκυπρίων), που αγνοούνται από τις διακοινοτικές συγκρούσεις του 1963-1964, καθώς και από τα γεγονότα του Ιουλίου του 1974.


Συγκλονιστικές εμπειρίες ήταν επίσης η επίσκεψη στα κατεχόμενα μέσω της διέλευσης της Πράσινης Γραμμής ή επίσημα της «Παρεμβαλλόμενης γραμμής του Ο.Η.Ε.», που αποτελεί το όριο μεταξύ ελεύθερων και κατεχόμενων περιοχών της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και η επίσκεψη στα Φυλακισμένα Μνήματα, του κοιμητηρίου εντός των Κεντρικών Φυλακών της Λευκωσίας, όπου οι  Βρετανοί έθαψαν σημαντικά στελέχη της ΕΟΚΑ, που έπεσαν κατά την διάρκεια του αγώνα του 1955-1959 για την απελευθέρωση της Κύπρου από τους Άγγλους και την Ένωση της με την κυρίως Ελλάδα.


Μετά τις δυνατές συγκινήσεις που βιώσαμε στη Λευκωσία, η εκδρομή κύλησε σε πιο ανέμελους ρυθμούς κατά τη διαμονή μας στη Λάρνακα τα δύο επόμενα βράδια. Περιηγηθήκαμε στην παραλιακή λεωφόρο και το ιστορικό κέντρο της πόλης, έχοντας μάλιστα την τύχη να επισκεφτούμε τον Καθεδρικό Ναό Αγίου Λαζάρου Λάρνακας την παραμονή της εορτής του. Πρόκειται για βυζαντινό ναό του 9 ου αι., αφιερωμένο στον Άγιο Λάζαρο της Βηθανίας, τον οποίο σύμφωνα με τον κατά Ιωάννη Ευαγγέλιο ανέστησε ο Ιησούς τέσσερις ημέρες μετά τον θάνατό του και ο οποίος κατέφυγε στην Κύπρο, ορίστηκε πρώτος επίσκοπος Κιτίου (σημερινή Λάρνακα), όπου έζησε μέχρι τον θάνατό του, ενώ η εκκλησία κτίστηκε πάνω από τον θεωρούμενο ως (δεύτερο) τάφο του.


Το Σάββατο 27/04/2024 επισκεφτήκαμε τα ορεινά Λεύκαρα, το ωραιότερο χωριό της Κύπρου με τα λιθόστρωτα δρομάκια και τα πετρόχτιστα σπίτια, γνωστό για τα περίτεχνα κεντήματα και την τέχνη της αργυροχοΐας. Στη συνέχεια ξεναγηθήκαμε στον αρχαιολογικό χώρο της  Χοιροκοιτίας, του καλύτερα διατηρημένου προϊστορικού οικισμού της Kύπρου (γύρω στο 7000 π.X.), που κηρύχθηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO, και καταλήξαμε στην κοσμοπολίτικη Λεμεσό, το μεγαλύτερο λιμάνι του νησιού, που μας εντυπωσίασε με την τεράστια παραλιακή με τους φοίνικες και τους ουρανοξύστες.


Η εκδρομή μας ολοκληρώθηκε την Κυριακή των Βαΐων 28/04/2024 με την επίσκεψή μας στον πανέμορφο βυζαντινό ναό της Παναγίας της Αγγελόκτιστης στο χωριό Κίτι, το πέρασμά μας από την Πέτρα του Ρωμιού, όπου σύμφωνα με τον μύθο αναδύθηκε η θεά Αφροδίτη από τους αφρούς των κυμάτων, και τέλος την είσοδό μας στο Κάστρο του 13ου αιώνα στο λιμάνι της Πάφου. Περιηγηθήκαμε ακόμη στο Αρχαιολογικό Πάρκο της Πάφου, επίσης ένα από τα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, όπου θαυμάσαμε τα περίφημα ψηφιδωτά στα δάπεδα επαύλεων της Ρωμαϊκής περιόδου.

Επιστρέψαμε στα Χανιά γεμάτοι ωραίες εικόνες, συγκινητικές εμπειρίες και γνώσεις για το πολύπαθο νησί του Ελληνισμού, ανανεώνοντας τους δεσμούς μας μαζί του.