Πέμπτη 23 Μαΐου 2024

Η Παλιά Πόλη των Χανίων σε… επιτραπέζιο παιχνίδι από μαθητές του 1ου Πειραματικού Γυμνασίου!

Ένα µοναδικό επιτραπέζιο παιγνίδι - το Regno Di Candia (βασίλειο της Κρήτης) - που παρακινεί µικρούς και µεγάλους να γνωρίσουν την τοπική ιστορία µέσα από τα µνηµεία της Παλιάς Πόλης δηµιούργησαν οι µαθητές του “Οµίλου Πληροφορικής” του 1ου Πειραµατικού Γυµνασίου Χανίων.

Δείτε το σχετικό δημοσίευμα στα Χανιώτικα Νέα ΕΔΩ






Το Regno Di Candia (Έκδοση: Canea City Walls) συµµετέχει στον 11ο ∆ιεθνή Μαθητικό Διαγωνισµό που πραγµατοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας από το “Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης” στην Αθήνα. Ο διαγωνισµός γίνεται σε τρεις κατηγορίες α) επιτραπέζια όπου συµµετέχει το σχολείο μας, β) ψηφιακά παιγνίδια και γ) παιγνίδια που ξαναφτιάχτηκαν από παλαιά παιχνίδια Στην Επιτροπή προεδρεύει ο γνωστός σκηνοθέτης Παντελής Βούλγαρης.

Δείτε το σχετικό video του νέου επιτραπέζιου παιχνιδιού ΕΔΩ ή σαρώστε το QR Code 


Η Έμπνευση

Η Ενετοκρατία στην Κρήτη 1204 μ Χ 1645 μ Χ αναφέρεται στην περίοδο όπου η Κρήτη ήταν αποικία της Γαληνοτάτης Δημοκρατίας της Βενετίας, από την Ενετική κατάκτηση το 1204 μ Χ έως την πτώση της Κρήτης στην Οθωμανική Αυτοκρατορία 1646 μ Χ κατά τη διάρκεια του Μεγάλου Κρητικού Πολέμου Υπό Ενετική κυριαρχία, η Κρήτη ήταν γνωστή ως το « Βασίλειο της Κρήτης » Regno di Candia.


Ο Όμιλος Πληροφορικής με τον Καθηγητή Κουνελάκη Μιχαήλ
Η Ιδέα

Ο Όμιλος Πληροφορικής του 1ου Πειραματικού Γυμνασίου Χανίων (που αποτελείται από 20 μαθητές/ τριες) υπό την καθοδήγηση του Καθηγητή Πληροφορικής Μιχαήλ Κουνελάκη σκεφτήκαμε να δημιουργήσουμε ένα Νέο και Πρωτότυπο Επιτραπέζιο Παιχνίδι για την ανάδειξη της Ιστορίας και του Πολιτισμού της πόλης μας, τα Χανιά.

Προς μεγάλη μας έκπληξη η Ιδέα μας ταίριαξε απόλυτα στον 11o Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό «Δημιουργώντας τα δικά μας παιχνίδια Από το χθες στο σήμερα» και στη στόχευσή του Αφορμή για την ιδέα αυτή ήταν τόσο η Τοπική μας Ιστορία όσο και ένας Διαδικτυακός Διαδραστικός Χάρτης Πολιτισμού που υλοποιήσαμε κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2023 24 στο πλαίσιο του Ομίλου Πληροφορικής, που παρουσιάζει τα σημαντικότερα Μνημεία μας, κληρονομιά των Βυζαντινών, Ενετών και Οθωμανών που πέρασαν από τα Χανιά.


Διαδικτυακός Διαδραστικός Χάρτης Πολιτισμού 
(Πατήστε επάνω ή σαρώστε τον QR code)


Ποιος κερδίζει; - Κανόνες

Η βασική ιδέα του παιχνιδιού είναι οι Παίκτες (έως 4 ηλικίας 12+ με τα Πιόνια τους, να κινηθούν σε ένα Χάρτη (Ταμπλό του παιχνιδιού) της παλιάς πόλης των Χανίων, μέσα από καθορισμένη διαδρομή, να «Κατακτήσουν» Μνημεία της Ενετοκρατίας, Βυζαντίου και Οθωμανικής εποχής απαντώντας σε ερωτήσεις Τοπικής Ιστορίας και Πολιτισμού (100 ερωτήσεις) αλλά και να «Χτίσουν» το Ενετικό Τείχος της παλιάς πόλης των Χανίων με (3Δ) Τρισδιάστατες Εκτυπωμένες Πέτρες «Τείχη».

Τελικός σκοπός η «κατάκτηση» του Ενετικού Φάρου των Χανίων που είναι εφικτή μόνο όταν κάποιος Παίκτης κατορθώσει να αποκτήσει Μνημεία Τείχη.


Το Επιτραπέζιο Παιχνίδι "Regno Di Candia" ανεπτυγμένο με όλα του τα στοιχεία


Τα Μνημεία

Στο Χάρτη του Παιχνιδιού έχουν τοποθετηθεί 18 Μνημεία με (3Δ) Τρισδιάστατη Προοπτική (που επιμελήθηκε ο Καθηγητής Φρατζεσκάκης Αντώνης, Φιλόλογος του σχολείου). Αυτά είναι:

Ο Ενετικός Φάρος, το Προμαχώνας Αγίου Νικολάου του Μώλου, τα Νεώρια, η Πύλη Sabionera, η Πύλη San Salvatore, το Δυτικό Ενετικό Τείχος, το Ανατολικό Ενετικό Τείχος, το Φρούριο Φιρκά, ο Ιερός Ναός παναγίας Τριμάρτυρης, ο Ιερός Ναός Αγίου Νικολάου (Σπλάτζια), ο Ιερός Ναός Αγίου Ρόκκου (Σπλάτζια), το Συντριβάνι, τα Τούρκικα Χαμάμ (Χάληδων), το Γιαλί Τζαμί, ο Τούρκικος Μιναρές (Νταλιάνη), ο Καθολικός Ναός Αγίου Φραγκίσκου (Χάληδων), η Δημοτική Αγορά και το 1ο Πειραματικό Γυμνάσιο Χανίων.

Οι Συντελεστές


Από αριστερά προς δεξιά : Καθηγητής PhD) Κουνελάκης Μιχαήλ (Πρωτότυπη Ιδέα/Δημιουργία) - Χατζηδάκης Νίκος (μαθητής 3Δ εκτύπωση)- Καθηγητής Φρατζεσκάκης Αντώνης (Εικαστικός Επιμελητής)


Τα µέλη του Οµίλου Πληροφορικής

Αποστόλου Αναστασία, Αγγελάκη Ευαγγελία, Αποστολάκης Ιωάννης, ∆αρµαράκης Ορέστης, ∆ρουδάκης Αλέξανδρος, Ζερβουδάκης Ιωάννης, Καλογερόπουλος Αλέξανδρος, Καµπάκη Αγάπη – Λυδία, Καραγκούνη Αναστασία, Καρυδάκης Ματθαίος, Καστανάκης Βασίλειος, Σκευάκη Ίριδα, Καλαϊτζής Ελευθέριος, Παντελάκης Μανώλης, Παπαδάκη Νικολέτα, Στάµου Κατερίνα, Στάµου Στέλλα, Παπαδογιάννης Ιωάννης, Γάττας Αρζήλ, Φουσκιτάκης Νίκος.