Μέλη του Ομίλου Αγγλικών «Προάγω την πολιτότητα μέσα από την αντιπαράθεση επιχειρημάτων-Promoting citizenship through debates» και του Ομίλου «Δημιουργικής Γραφής μέσω Τέχνης και Ρητορικής» του 1 ου Πειραματικού Γυμνασίου Χανίων πραγματοποίησαν εκπαιδευτική εκδρομή στην Κύπρο στις 25-28/04/2024 ύστερα από επίσημη πρόσκληση του Παγκύπριου Γυμνασίου Λευκωσίας, του αρχαιότερου εκπαιδευτηρίου μέσης εκπαίδευσης της Κύπρου (έτος ιδρύσεως 1812).
Την Παρασκευή 26/04/2024 επισκεφτήκαμε το Παγκύπριο Γυμνάσιο και εντυπωσιαστήκαμε από τις εγκαταστάσεις του με τη μεγάλη οργανωμένη σχολική βιβλιοθήκη, την ευρύχωρη αίθουσα εκδηλώσεων, τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό, τα Μουσεία εντός τους σχολείου (με την αρχαιολογική και νομισματική συλλογή, τις συλλογές παλαιών χαρτών και παλαιών όπλων, την πινακοθήκη και το μουσείο φυσικής ιστορίας), την υπόγεια κρύπτη, όπου γίνονταν συναντήσεις μελών της Φιλικής Εταιρείας, τον τεράστιο και φιλικό προς τους μαθητές/τριες προαύλιο χώρο του και πάνω απ’ όλα τη θερμή υποδοχή και φιλοξενία της διευθύντριας, κ. Μαρίας Σταυρίδου Μόρφη και των εκπαιδευτικών Ηρακλειδίας Στυλιανού, Χριστιάννας Κάρμιου και Κατερίνας Λιγκουνάκη. Αφού έγινε ενημέρωση για την Εισβολή στην Κύπρο, μαθητές των δύο σχολείων αλληλοεπίδρασαν στη βιβλιοθήκη και έγραψαν κείμενα δημιουργικής γραφής, που συγκίνησαν όλους. Στη συνέχεια παρακολουθήσαμε εκδηλώσεις τιμής και μνήμης για τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο και την παρουσίαση της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων για τον αγώνα που γίνεται για την ανάκτηση, ταυτοποίηση και επιστροφή των λειψάνων στις οικογένειες των 2002 αγνοούμενων (492 Τουρκοκυπρίων και 1.510 Ελληνοκυπρίων), που αγνοούνται από τις διακοινοτικές συγκρούσεις του 1963-1964, καθώς και από τα γεγονότα του Ιουλίου του 1974.
Συγκλονιστικές εμπειρίες ήταν επίσης η επίσκεψη στα κατεχόμενα μέσω της διέλευσης της Πράσινης Γραμμής ή επίσημα της «Παρεμβαλλόμενης γραμμής του Ο.Η.Ε.», που αποτελεί το όριο μεταξύ ελεύθερων και κατεχόμενων περιοχών της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και η επίσκεψη στα Φυλακισμένα Μνήματα, του κοιμητηρίου εντός των Κεντρικών Φυλακών της Λευκωσίας, όπου οι Βρετανοί έθαψαν σημαντικά στελέχη της ΕΟΚΑ, που έπεσαν κατά την διάρκεια του αγώνα του 1955-1959 για την απελευθέρωση της Κύπρου από τους Άγγλους και την Ένωση της με την κυρίως Ελλάδα.
Μετά τις δυνατές συγκινήσεις που βιώσαμε στη Λευκωσία, η εκδρομή κύλησε σε πιο ανέμελους ρυθμούς κατά τη διαμονή μας στη Λάρνακα τα δύο επόμενα βράδια. Περιηγηθήκαμε στην παραλιακή λεωφόρο και το ιστορικό κέντρο της πόλης, έχοντας μάλιστα την τύχη να επισκεφτούμε τον Καθεδρικό Ναό Αγίου Λαζάρου Λάρνακας την παραμονή της εορτής του. Πρόκειται για βυζαντινό ναό του 9 ου αι., αφιερωμένο στον Άγιο Λάζαρο της Βηθανίας, τον οποίο σύμφωνα με τον κατά Ιωάννη Ευαγγέλιο ανέστησε ο Ιησούς τέσσερις ημέρες μετά τον θάνατό του και ο οποίος κατέφυγε στην Κύπρο, ορίστηκε πρώτος επίσκοπος Κιτίου (σημερινή Λάρνακα), όπου έζησε μέχρι τον θάνατό του, ενώ η εκκλησία κτίστηκε πάνω από τον θεωρούμενο ως (δεύτερο) τάφο του.
Το Σάββατο 27/04/2024 επισκεφτήκαμε τα ορεινά Λεύκαρα, το ωραιότερο χωριό της Κύπρου με τα λιθόστρωτα δρομάκια και τα πετρόχτιστα σπίτια, γνωστό για τα περίτεχνα κεντήματα και την τέχνη της αργυροχοΐας. Στη συνέχεια ξεναγηθήκαμε στον αρχαιολογικό χώρο της Χοιροκοιτίας, του καλύτερα διατηρημένου προϊστορικού οικισμού της Kύπρου (γύρω στο 7000 π.X.), που κηρύχθηκε Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς από την UNESCO, και καταλήξαμε στην κοσμοπολίτικη Λεμεσό, το μεγαλύτερο λιμάνι του νησιού, που μας εντυπωσίασε με την τεράστια παραλιακή με τους φοίνικες και τους ουρανοξύστες.
Η εκδρομή μας ολοκληρώθηκε την Κυριακή των Βαΐων 28/04/2024 με την επίσκεψή μας στον πανέμορφο βυζαντινό ναό της Παναγίας της Αγγελόκτιστης στο χωριό Κίτι, το πέρασμά μας από την Πέτρα του Ρωμιού, όπου σύμφωνα με τον μύθο αναδύθηκε η θεά Αφροδίτη από τους αφρούς των κυμάτων, και τέλος την είσοδό μας στο Κάστρο του 13ου αιώνα στο λιμάνι της Πάφου. Περιηγηθήκαμε ακόμη στο Αρχαιολογικό Πάρκο της Πάφου, επίσης ένα από τα Μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, όπου θαυμάσαμε τα περίφημα ψηφιδωτά στα δάπεδα επαύλεων της Ρωμαϊκής περιόδου.
Επιστρέψαμε στα Χανιά γεμάτοι ωραίες εικόνες, συγκινητικές εμπειρίες και γνώσεις για το πολύπαθο νησί του Ελληνισμού, ανανεώνοντας τους δεσμούς μας μαζί του.