» 1η θέση στον 11ο Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό «Δημιουργώντας τα δικά μας παιχνίδια: Από το χθες στο σήμερα»
Πριν από ένα χρόνο οι µαθητές του “Οµίλου Πληροφορικής” του 1ου Πειραµατικού Γυµνασίου Χανίων δηµιούργησαν ένα µοναδικό επιτραπέζιο παιγνίδι γνώσεων, το “Regno Di Candia” µε θέµα την Ιστορία της Παλιάς Πόλης.
Διαβάστε το σχετικό δημοσίευμα της εφημερίδας Χανιώτικά Νέα ΕΔΩ
Αυτές τις ηµέρες ενηµερώθηκαν ότι το προϊόν του κόπου τους πήρε την πρώτη θέση στην κατηγορία των Πρωτότυπων Επιτραπέζιων Παιγνιδιών στον 11ο ∆ιεθνή Μαθητικό ∆ιαγωνισµό που διοργάνωσε το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και ∆ιάσωσης Σχολικού Υλικού (ΕΚΕ∆ΙΣΥ), µε πρόεδρο της κριτικής επιτροπής τον κορυφαίο σκηνοθέτη Παντελή Βούλγαρη.
«Όλοι εµείς που καθημερινά περπατάμε στην Παλιά Πόλη των Χανίων και νομίζαμε ότι είναι απλά ένας πεζόδροµος δίπλα στη θάλασσα µε ένα ωραίο πλακόστρωτο και τουριστικά καταστήµατα, αντιληφθήκαµε µέσα από το παιχνίδι και τη δουλειά που έγινε για να δημιουργηθεί ότι ο τόπος μας κρύβει µια φανταστική ιστορία πολλών πολιτισµών» µας εξηγεί, ο εκπαιδευτικός κ. Μιχάλης Κουνελάκης που είχε την ιδέα και το συντονισµό για την κατασκευή του επιτραπέζιου.
«Πρώτα µάθαµε την ιστορία, δηµιουργήσαµε τους κανόνες και αυτό µετουσιώθηκε σε ένα πρωτότυπο επιτραπέζιο παιχνίδι που αναδεικνύει τους πολιτισµούς των λαών που πέρασαν την τελευταία 1000ετία από τα Χανιά. Αξίζει ένα πολύ µεγάλο µπράβο στα παιδιά γιατί µε υποµονή, επιµονή και συνέπεια, µέσα από τις επισκέψεις µας στα µνηµεία και στους αρχαιολογικούς χώρους της πόλης κατάφεραν να κατανοήσουν την ιστορία της πόλης, να “ακούσουν” τις φωνές του παρελθόντος! Είµαι πολύ περήφανος για την προσπάθεια τους , την ωριµότητα τους και στα κείµενα που έγραψαν, στις φωτογραφίες που τράβηξαν, στις µεταξύ τους συζητήσεις. ∆εν θα έβγαινε τίποτα αν δεν ήταν τα παιδιά» είναι τα λόγια του εκπαιδευτικού.
ΣΤΟΧΟΣ
Το επόµενο διάστηµα το σχολείο θα απευθυνθεί στους τοπικούς φορείς (Περιφέρεια, ∆ήµο Χανίων) ζητώντας τη στήριξη τους προκειµένου το παιγνίδι να ανατυπωθεί σε περισσότερα αντίτυπα που θα δοθούν σε σχολεία, βιβλιοθήκες κα.
Οι µαθητές που συµµετείχαν στη δηµιουργία του παιχνιδιού
Αποστόλου Αναστασία, Αγγελάκη Ευαγγελία, Αποστολάκης Ιωάννης, ∆αρµαράκης Ορέστης, ∆ρουδάκης Αλέξανδρος, Ζερβουδάκης Ιωάννης, Καλογερόπουλος Αλέξανδρος, Καµπάκη Αγάπη- Λυδία, Καραγκούνη Αναστασία, Καρυδάκης Ματθαίος, Καστανάκης Βασίλειος, Σκευάκη Ίριδα, Καλαϊτζής Ελευθέριος, Παντελάκης Μανώλης, Παπαδάκη Νικολέτα, Στάµου Κατερίνα, Στάµου Στέλλα, Παπαδογιάννης Ιωάννης,Γάττας Αρζήλ, Φουσκιτάκης Νίκος.
Υπεύθυνοι Εκπαιδευτικοί
Μιχάλης Κουνελάκης (Υπεύθυνος Καθηγητής Πληροφορικής - Πρωτότυπη ιδέα, δημιουργία κανόνων, γενικός συντονισμός),
Αντώνης Φραντζεσκάκης (Καθηγητής Φιλόλογος - Εικαστική επιμέλεια του σχεδιασμός του χάρτη του παιχνιδιού)
Θοδωρής Παράσχου (Γεωλόγος - Επεξεργασία Κανόνων)